Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Harrevelder Schans zoemt

16 april 2021 | Simone Damhof

De Harrevelder Schans is de ideale locatie voor de grijze zandbij. In Nederland is de bij vrij zeldzaam dus we zijn blij dat ze zich hier vestigen. Wandel je door dit deel van het Buurserzand, kijk dan eens goed naar de gaatjes in het zand en de kleine zandhoopjes voor je voeten.

Zandbij

Zon op de voordeur

De grijze zandbij is een solitaire bij, ze leeft alleen in een nest maar er kunnen maar zo vijftig nesten per vierkante meter ontstaan. Honderden dieren kunnen zo bij elkaar in de buurt wonen. Ze maken hun nest in leemrijk zand, liefst op een droge zonnige plek. Vaak ook op steilkantjes, zodat de zon het nest goed kan verwarmen. En zodra de wilgen gaan bloeien en de zon meer schijnt worden ze actief. Prachtig om te zien hoe ze dat doen.

Mini molshoop

Alleen de vrouwtjes graven een nest. Herkenbaar aan het bergje zand van zo’n 5 cm hoog. Alsof het een mini-molshoop is. Zo’n nest is een tunnel van 25 tot 50 cm diep. Aan het eind van de tunnel maakt ze haar broedcellen. Wilgen zijn vroege voorjaarsbloeiers en met het stuifmeel en de nectar van deze bomen maakt ze bolletjes waarmee ze de broedcellen vult. Uiteindelijk legt ze er een eitje in en dan zit haar werk erop. De larven uit de eitjes eten de stuifmeelbolletjes op, verpoppen zich in een cocon en in de nieuwe lente begint het weer opnieuw.

Zandbijen Vroege Vogels

Open plekken

Er zijn 200 soorten bijen die hun eitjes in gangen in de grond leggen. De grijze zandbij is, zoals z’n naam al zegt, gek op zand. Nu we onder andere door invloed van stikstof meer begroeiing krijgen zoals mossen en grassen is ons er alles aan gelegen om plekken in de heide open te houden en steilkantjes te maken. De zandbijen zijn ons dankbaar.

Zandbijen spotten

In april kun je langs de paden de activiteit van de bijen vast zien als het een beetje zonnig is. Vanaf Parkeerplaats Ronde Bulten lopen er verschillende routes langs de Harrevelder Schans, een bijzonder verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog.

Simone Damhof
Simone Damhof