Ga direct naar inhoud
Nieuws

Gerst voor geelgors en ontbijtgranen

28 mei 2019 | Simone Damhof

We zaaiden een aantal percelen in het Buurserzand en Witte Veen in met zomergerst. Binnenkort is het genieten van wilde bloemen en aan het eind van de zomer kunnen we deze graansoort oogsten.

klaproos - pauline joosten

Boterham en bier

In het Witte Veen en Buurserzand zaaiden we percelen met zomergerst in. Gerst is een graansoort en vaak de basis voor ontbijtgranen, meel en bloem. Gerst is ook nodig voor het brouwen van bier. Vroeger zag je in Twente veel akkers met granen. Niet zo verwonderlijk dus dat bierbrouwers als Grolsch en Hengelo's Bier in deze omgeving hun brouwerijen startten. Volg je deze zomer een wandelroute door een van beide gebieden, dan kom je vast een graanakker met wuivende graanhalmen tegen. Startpunten zijn de Wakel in het Buurserzand of De Haarmuhle in Alstatte.

Vogelvoer

Wij zijn natuurlijk blij met onze ontbijtgranen op ons bord maar graanvelden helpen ook veel dieren aan hun ontbijt. 's Ochtends heel vroeg tref je er hazen aan die starten met een voedzaam maaltje. Maar de kans is ook groot dat je een geelgors, patrijs of fazant aantreft.

Wilde bloemen

Met het verbouwen van graan komen ook de korenbloemen, klaprozen en kamillebloemen weer op. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat ze deze kleurrijke bloeiers vroeger 'akkeronkruiden' noemden. Nu hebben we het over akkerkruiden, onmisbare voeding voor insecten. Maar ook vogels doen zich graag te goed aan de zaden. Natuurliefhebbers genieten op hun beurt van de kleuren en geuren van wilde bloemen. Naast het inzaaien van akkers nemen wij maatregelen om wilde bloemen meer kansen te geven zoals bijvoorbeeld in fasen maaien. Ook helpen om Nederland in bloei te zetten? Kijk eens op onze wilde-bloemen-pagina en vraag de GRATIS toolkit aan.

Simone Damhof
Simone Damhof