Grote grazers gaan op stal
In het Buurserzand grazen al bijna tien jaar runderen in het groeiseizoen van april tot en met november. Een kudde van tien volwassen dieren met een aantal kalfjes. Dit zijn Hereford runderen (een engels ras). Ze zijn eigendom van een particulier en ze mogen zich in het voorjaar en de zomer tegoed aan al het lekkers wat het Buurserzand voor hen te bieden heeft. Ze zorgen er voor dat grassen als pijpenstrootje en jonge bomen de heide niet overwoekeren. Afgelopen week was het weer zover. De Hereford runderen gingen naar het winterverblijf.
Heideplaggen
Boeren plagden vroeger ‘s winters de heide af en gebruikten de plaggen als strooisel in de potstallen. In de zomer graasde het vee de heide af. Zo bleef de heide in goede conditie. De bovenste voedselrijke laag verwijderden ze zo elke keer. Boompjes kregen niet de kans om groot te worden. Bij te intensieve begrazing verdween ook de heide en ontstonden er zandverstuivingen. Hier hebben we de jeneverbessen aan te danken. Zij ontkiemden in het stuifzand.
Grazende beheerders
Koeien hebben een ander graaspatroon dan schapen. Schapen zijn echte fijnproevers en eten naast jonge scheuten ook veel bijzondere planten uit de heide weg. Ze hebben een voorkeur voor knopjes en kruiden en laten het gras liever staan. De Herefords slaan hun grote tong om een grote pol gras en eten zo de grove grassen weg. In de winter zit er geen voeding meer in het pijpenstro. De volgende fase is dat ze aan de jeneverbessen beginnen. Voor hen ook erg lekker, maar niet gewenst. In november haalt de eigenaar daarom de Herefords uit het Buurserzand. Natuurmonumenten probeert met de inzet van de graasdieren op deze manier een goede balans te vinden in het beheer.
Bewuste keuze
Hereford runderen zijn een bewuste keuze. Het zijn sobere, sociale dieren met een rustig karakter. Dat is fijn omdat we veel bezoekers ontvangen in het gebied. Misschien is het je wel eens opgevallen dat ze geen horens hebben. Dat vinden de boswachters wel prettig, want zo kunnen ze de jeneverbessen niet met hun horens beschadigen.
Houdini kalfje
Deze zomer was er een slim, ondeugend kalfje dat als een ballerina twee keer ontsnapte langs de smalle richel van het veerooster. De boswachters lieten direct alles uit hun handen vallen en zorgden dat het kalfje weer bij de kudde kwam. Om te voorkomen dat deze Houdini nog een ontsnappingspoging deed is er een extra afzetting bij het veerooster gemaakt.