Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reewild stabiel in Buurserzand

20 april 2021 | Simone Damhof

Al meer dan tien jaar tellen we de reeën in het Buurserzand. Elk jaar rond hetzelfde tijdstip stappen enkele vrijwilligers en collega’s onder leiding van Bas Worm op de fiets. En elke keer is het het spannend, want je weet eigenlijk nooit wat je tegenkomt.

Rietschotbok

Trappen en tellen

Bas Worm is reewilddeskundige. 's Ochtends heel vroeg of tijdens de schemering tref je hem soms aan in het Buurserzand. Verrekijker en fotocamera om zijn nek, genietend van de stilte en zijn blik gericht op de horizon. We stapten ook nu weer in maart twee woensdagavonden met hem op de fiets. In totaal speurden we al fietsend in kleine groepen op een avond een kleine 600 hectare af. Een ree spotten is dan vaak de moeilijkheid niet, maar dan komt het. Is het een bok, geit, jaarling, bokkalf of geitkalf. Hoe oud zal het ree zijn? Lijkt ingewikkeld, maar je krijgt er vanzelf handigheid in. We maakten vorig jaar een digitale 'workshop' voor de liefhebbers. De informatie staat ook in een praktische gids. De gids is verkrijgbaar in De Wakel, in grote lijn vind je hier dezelfde informatie.

2021, een goed jaar

We constateerden ook dit jaar weer ongeveer rond de twintig dieren per honderd hectare. Nu zagen we meer vrouwelijke dan mannelijke dieren maar de ervaring leert ons inmiddels dat dit volgend jaar weer andersom kan zijn. 

Specials: Rietschotbok, huisbok, Kiekeboebok

Bas Worm kent de reeën in het Buurserzand ‘bij naam’. Eigenlijk geeft hij ze vaak een naam die refereert aan de plek waar ze vaak opduiken of hun manier van bewegen. Zo kennen de boswachters allemaal de Rietschotbok. Hij schreef er zelfs een artikel over. De bok die ‘Kiekeboe’bok als naam kreeg is terug te zien in de RTV Oost documentaire over reeën tellen in het Buurserzand.

Ontmoeting met Bambi, bastbok of oude bok

Als het kan gaan we weer samen op pad.  Wil je graag mee met een reewildwandeling? Hou de agenda en social media in de gaten. Zelf wandelen kan natuurlijk ook. Hier download je de route.

De foto in de header maakte Bas Worm, het is 'onze' Rietschotbok in 2013.

Simone Damhof
Simone Damhof