Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rietschotbok (12) herrezen in Buurserzand

16 april 2018 | Natuurmonumenten

Het wordt elk jaar spannender. Leeft hij nog? Hoe ziet hij eruit?
Afgelopen week dook hij ineens weer op in zijn favoriete habitat: de Rietschotbok


Rietschotbok 2018

De Rietschotbok is al jaren heerser in het Buurserzand. Reeënkenner Bas Worm legde ook nu de bok weer prachtig vast en vertelt enthousiast: ‘Nadat ik meerdere jonge reebokken en - geiten had gezien, zag ik plots een flinke bok. Heel veel tijd liet hij me niet, want hij sprong gauw af en ging verderop staan schelden - het geluid van een verstoorde ree.'

Van jong naar oud
Al sinds 2009 volgt Bas de opvallend grote en actieve bok op het Rietschot: 'Ondanks dat het Buurserzand een goed bezocht natuurgebied is, weet deze bok zich hier prima te handhaven. Alleen in de wintermaanden ben ik hem kwijt, dan verblijft het dier elders.' Elk jaar weet hij de bok echter weer op te sporen. Zo is de leeftijdsontwikkeling van het dier goed te volgen.

Inschatting leeftijd
De geschatte gemiddelde leeftijd van reeën is 2,5 jaar. En hoewel de oudste reebok in het wild 17 jaar is geworden, wordt de gemiddelde leeftijd vooral naar beneden gehaald door de hoge sterfte in de eerste levensjaren. De leeftijd van dode dieren wordt geschat aan de hand van gebitsslijtage.
Bij levende reebokken zijn het gedrag en de lichaamsbouw, zoals de grootte en stand van het gewei, het belangrijkste kenmerk om de leeftijd te schatten. 'De Rietschotbok heeft nu een zware nek en de rozen (aanhechting van het gewei aan de schedel) liggen in de schedel geplakt. Ook beweegt hij zich nu wat strammer dan voorheen. De bok moet nu ongeveer 12 jaar oud zijn. In theorie zouden we dus nog een paar jaar van hem kunnen genieten als het mee zit.’ Aldus Bas Worm.

Natuurmonumenten