Ga direct naar inhoud
Nieuws

Roestende ransuil

12 maart 2020 | Simone Damhof

Al wandelend kom je soms opvallende zaken tegen. Denk bijvoorbeeld aan jeneverbessen die eruit zien alsof iemand er een emmertje muursaus over uitgegoten heeft. Een beetje boswachter kijkt dan al gauw omhoog.

ransuil paco calbo

Roesten

In de winter zoeken we met elkaar de warmte op of kruipen we knus bij elkaar om de kou tegen te gaan. Net als ons zoeken ook de ransuilen elkaar in deze tijd van het jaar op: ze groeperen zich om overdag gezellig samen in een boom een uiltje te knappen. Dat gedrag heet ‘roesten’.

Braakballen onder jeneverbessen

Al gauw zagen we de braakballen liggen en in combinatie met de witte poep die gedrapeerd over de jeneverbessen lag wisten we al snel dat we te maken hadden met een groepje ransuilen. We troffen in een jeneverbesstruik drie dieren aan. Aan de hoeveelheid braakballen onder de struik leidden we af dat ze er al enige tijd vertoeven.

Veldmuizen als voedsel

De ransuil is iets kleiner en oogt slanker dan de bosuil. Opvallend zijn de lange, vaak omhooggerichte oorpluimen en de oranjegele ogen. Hij komt voor in diverse landschapstypen waar open veld aanwezig is met voldoende veldmuizen. In het Buurserzand voelen ze zich helemaal thuis. Bomen, struiken voldoende en met hun scherpe blik hebben de veldmuisjes praktisch geen kans meer in open heide.

Simone Damhof
Simone Damhof