Ga direct naar inhoud
Nieuws

Samenwerking landgoed Zonnebeek en Natuurmonumenten

02 oktober 2020 | Simone Damhof

Samenwerken en kennis delen. We doen het graag. Vorig jaar ontstond er een mooie samenwerking tussen landgoed Zonnebeek en Natuurmonumenten. Op dit moment bekijken we samen de ontwikkeling van de klokjesgentiaan.

klokjesgentiaan

Noaberhulp

We hebben in het Buurserzand veel ervaring met heidebeheer. De beheerders van landgoed Zonnebeek maken ook graag gebruik van deze kennis. Het onderhouden en behouden van gebieden met hoge natuurwaarden is soms precisiewerk. Elkaar helpen en adviseren heeft een grote meerwaarde voor de natuur. ‘Kennis van buiten is welkom bij onderwerpen waar je minder van weet’ zo stellen Hugo Repelaer en Ben van Sark van landgoed Zonnebeek. 

Hugo Repelaer Als landgoed Zonnebeek, Stichting Edwina van Heek willen we graag werken aan behoud en onderhoud van onze ecologisch waardevolle terreinen. We waarderen het erg als jullie ons daarbij willen adviseren.”

Klokjesgentiaan

Ook dit jaar bezochten twee boswachters het 155 ha grote landgoed Zonnebeek. Samen met de Zonnebeekers bekeken ze de locaties van klokjesgentianen. De klokjesgentiaan is een plantensoort met dieppaarse bloem die alleen in natte heide groeit. De vlinder gentiaanblauwtje zet haar eitjes alleen af op de klokjesgentiaan. Landelijk lopen de aantallen klokjesgentianen terug en ook het gentiaanblauwtje wordt hierdoor erg in zijn bestaan bedreigd. Gelukkig troffen we op dezelfde locatie als vorig jaar nog een behoorlijk aantal klokjesgentianen aan. Ook in het Buurserzand zien we nog klokjesgentianen. De plant met een bijzonder verhaal.

Jaarlijkse monitoring

Natuurmonumenten heeft een monitoringsplan voor de tellingen van de klokjesgentiaan. De boswachter ecologie stelt deze nu ook op voor landgoed Zonnebeek. Zo verkrijgen we  informatie uit beide gebieden op dezelfde manier. Voor een klokjesgentiaan of een andere plant maakt het immers niet uit of de voeten in de natte heide van het Buurserzand staan of van landgoed Zonnebeek.

Simone Damhof
Simone Damhof