Tien jaar rondjes fietsen en reeën spotten in het Buurserzand
In het grootste deel van het Buurserzand kunnen reeën al jarenlang ongestoord hun gang gaan. We inventariseren jaarlijks rond hetzelfde tijdstip de omvang en samenstelling van een groep reeën in het Buurserzand. Als boswachter Communicatie & Beleven fiets ik vaak een avond mee. Het is elke keer anders, steeds weer een unieke ervaring. Bas Worm schreef een artikel in het blad ‘Zoogdier’ over de ontwikkelingen door de jaren heen. Een korte samenvatting ….
Buurserzand
Het 450 ha grote Buurserzand is een afwisselend landschap waar je in stilte kunt genieten van het uitzicht over de heide met af en toe een eenzame eik of den. Maar je vindt er ook bos, vennen en natte heide. Reeën voelen zich er thuis en de kans is groot dat je tijdens een ochtend- of avondwandeling oog in oog komt te staan met een echte ‘Bambi’.
Rondjes fietsen, spannend!
Elk voorjaar stapt Bas tegen zonsondergang samen met medewerkers en vrijwilligers van Natuurmonumenten op de fiets om reeën te spotten en alle gegevens vast te leggen. Elke keer is het weer spannend om stilletjes met verrekijker en kladblok rondjes te fietsen en te speuren. En bij elk ree dat we zien fluisteren we, wijzen we en zijn we blij. Hoe bijzonder!
Na tien jaar observeren en inventariseren kunnen we zeggen dat we gemiddeld rond de 18 reeën per 100 ha. aantreffen. In het oosten van het Buurserzand spotten we er het meest. Eigenlijk wel logisch, want graslanden, bosjes, houtwallen, akkertjes en iets minder aantrekkelijke wandelpaden maken dit tot hun ideale leefgebied.
Minder reebokken
Reebokken zijn in de minderheid, zij zoeken een eigen leefgebied en als het in hun ogen ideale leefgebied bezet is, moeten ze op zoek naar een nieuwe plek. Waarschijnlijk worden ze tijdens de tocht naar andere gebieden verkeersslachtoffer of komen ze op plekken terecht waar wel actief op aantallen beheerd wordt.
In het Buurserzand is er plek voor ongeveer 95 reeën. Deze groepsgrootte kan zich er handhaven. Het gebied is niet afgesloten dus dieren kunnen ook het gebied verlaten of binnenkomen.
Toekomst
Reeën in het Buurserzand voelen zich thuis en zijn – gelukkig voor ons - ook overdag vaak actief. Een ree spotten is hier dan ook niet moeilijk. Het Buurserzand ligt als rustig natuurgebied middenin een omgeving waar reeën wel actief beheerd worden en dat is – hoe gek het ook klinkt – de reden waarom we het in het natuurgebied juist niet hoeven doen. De wens is nog om in de toekomst de verschillen in zichtbaarheid binnen en buiten het Buurserzand en de uitwisseling van reeën met de andere gebieden te onderzoeken.
En ….. in het voorjaar mag ik weer mee een ‘spannend’ rondje fietsen.
We plaatsen het artikel als fotobestand op onze facebook-pagina
Reeën spotten? Download hier de wandelroute