Ga direct naar inhoud
Terug

Beleefpad Smeerling

Waar: Dal van de Ruiten Aa

Natuur Smeerling
40 minuten
2 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Het Beleefpad Smeerling brengt je terug naar de natuur van 'vroeger'. Langs de meanderende beek, de kruidenrijke akkers en de weilanden kun je in het voorjaar genieten van een grote bloemenrijkdom. Maar ook later in het jaar is het hier schitterend met z'n doorkijkjes en vergezichten. Onderweg zijn voldoende punten om even van de omgeving te genieten en uit te rusten.

Halverwege de route kom je langs bij Gasterij Natuurlijk Smeerling, een fijne plek om, met een kopje thee of koffie en een huisgemaakte plaatselijke lekkernij, van de gemoedelijke sfeer te genieten. De route gaat terug via hetzelfde verharde pad. 

Het beleefpad is geheel toegankelijk voor mensen met een rollator, rolstoel of scootmobiel. Samen genieten dus, veel plezier!

Waar kun je starten

Lakenvelder koe
Startpunt

Onstwedde, parkeerplaats Eemboerveldweg

Wat kom je onderweg tegen?

Kleine zonnedauw

1. Beleefpunt Ellersinghuizerveld

Vanaf de grote vlonder heb je prachtig uitzicht over het Ellingserhuizerveld. Je ziet nu een landschap zoals het er honderd jaar geleden uitzag. In de jaren 1960-1980 werden deze voormalige akkers nog intensief gebruikt, maar in 1991 zijn ze afgegraven en in ere hersteld.

Voor wie wil en kan: struin hier gerust door de prachtige natuur die is ontstaan en geniet van het weidse uitzicht, de rust en de ruimte. Het Beleefpad zelf gaat de andere kant op: volg het richtingbord Beleefpad. Het betonpad leidt je naar de Gasterij Natuurlijk Smeerling. Onderweg kom je informatiepanelen tegen. 

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • De gehele route is verhard (betonpad) en daarom geschikt voor gebruikers van rollator, rolstoel, scootmobiel en buggy;
  • Bij alle beleefpunten langs deze route is voldoende ruimte om je rolstoel, scootmobiel of buggy te plaatsen.
  • Er zijn onderweg geen onneembare bruggen, drempels of andere obstakels, maar wel meer beleefpunten en zitgelegenheid dan bij andere routes;
  • De parkeerplaats Eemboerveldweg heeft voldoende, ruime en verharde parkeergelegenheid en beschikt over 2 gehandicaptenparkeerplaatsen;
  • Bij het startpunt zijn geen toiletvoorzieningen. Deze zijn wel aanwezig halverwege de route, na 1 km, bij Gasterij Natuurlijk Smeerling;
  • De horeca is rolstoeltoegankelijk en aan de achterzijde is een verhard terras aanwezig. Het horecapersoneel kan je hier naar toe verwijzen. 

    
 • Gasterij Natuurlijk Smeerling

  Halverwege Beleefpad Smeerling komt u terecht in de buurtschap Smeerling, bestaand uit acht verspreid liggende boerderijen uit de 18e eeuw. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u bij de Gasterij Natuurlijk Smeerling genieten van de historische sfeer in een modern jasje.
 • Openingstijden

  Het Beleefpad Smeerling is van zonsopgang tot zonsondergang toegankelijk.
 • Honden toegestaan

  De route is eveneens toegankelijk voor honden, mits deze zijn aangelijnd.
 • Gasterij Natuurlijk Smeerling

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda