Ga direct naar inhoud
Terug

Boomweideroute Dal van Ruiten A

Waar: Dal van de Ruiten Aa

Boomweideroute Dal van Ruiten A, vlak bij Vlagtwedde
1 uur 10
3,5 km

Over de route

De wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de beek De Ruiten A en door prachtige weides omzoomt door hier en daar een houtwal. Voor of na het wandelen, kun je bij Gasterij Natuurlijk Smeerling wat drinken.

De Ruiten A is een verrassend smalle beek die zich door een parkachtig landschap slingert. Na ontginning van de hoogvenen is het gebied lange tijd voor landbouw in gebruik geweest. Verspreid in het landschap liggen essen en boomweiden waarin Lakenvelders grazen.

Waar kun je starten

Lakenvelder koe
Startpunt

Parkeerplaats Gasterij Natuurlijk Smeerling

Wat kom je onderweg tegen?

De verkorte route

1. De verkorte route

Sla voor de korte wandelroute hier rechtsaf en volg de ongenummerde paaltjes tot je bij de verharde weg uitkomt. Sla hier rechtsaf, nu zit je weer op 'grote' route.

Metbroekbos

2. Metbroekbos

Lange tijd werden de bomen van het Metbroekbos door de buurtbewoners gebruikt voor van alles en nog wat. Na de novemberstorm van 1972 laat Natuurmonumenten de natuur haar gang gaan in het Metbroekbos. Als een boom sterft blijft hij gewoon staan. Spechten en holenduiven broeden in zo’n dode boom. Als de boom omvalt, zullen mossen, insecten en paddenstoelen het dode hout blijven gebruiken. De insecten trekken weer vogels aan. Kortom: de natuur wordt veel rijker als de dode bomen in het bos achterblijven.

Water met ijzer

3. Water met ijzer

Het kleine beekje dat je hier passeert, watert af in de Ruiten A. Het water van het beekje is bruin gekleurd omdat er ijzer in zit. Het is kwelwater. Dit water komt uit de bodem naar boven; onderweg lossen er allerlei mineralen in op. IJzer is één van die mineralen. Kwelwater is, ondanks de bruine kleur erg schoon. Daarom kunnen hier bijzondere planten zoals de egelboterbloem en een aantal soorten zegges voorkomen.

Praktische informatie

  • Gasterij Natuurlijk Smeerling

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes