Ga direct naar inhoud

Kiosk en toegangshek landgoed De Braak

In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw was landgoed De Braak in Paterswolde een populair uitstapje. Dit landhek gaf toegang tot het landgoed. De kiosk werd rond 1960 als uitgiftepunt buiten gebruik gesteld, raakte in verval en kreeg in 1964 een nieuw leven in een particuliere tuin. In 2006 werd de kiosk teruggeplaatst op landgoed De Braak.

Kiosk en toegangshek landgoed De Braak

Attracties in het park

De Braak is in de 19e eeuw een landgoed compleet met landhuis en prachtig park. De bekende tuinarchitect Lucas Pieter Roodbaard maakte het tuinontwerp. Het inrijhek in neo-renaissancestijl sluit het park al sinds 1856 af. Vanaf 1890 verandert de situatie ingrijpend als Jan Evert Scholten, een industrieel uit Groningen, De Braak koopt. Hij laat het landhuis slopen en legt allerlei attracties aan in het park. Een doolhof, kettingbrug en berceau (overdekte loofgang) vormden de trekpleisters voor de betalende bezoekers. Ook kwam er rond 1919 een kiosk te staan. Hier kon men een verfrissing gebruiken en snoep kopen.

Oude kiosk weer terug

De kiosk kwam oorspronkelijk uit Groningen en heeft na plaatsing op de Braak nog diverse verhuizingen meegemaakt. De kiosk werd rond 1960 als uitgiftepunt buiten gebruik gesteld, raakte in verval en kreeg in 1964 een nieuw leven in een particuliere tuin. Gelukkig is de kiosk in 2006 teruggekomen op De Braak, waar het gebouw zijn vierde locatie krijgt, een markante plek bij het inrijhek.

Leuke weetjes

Begin 20e eeuw kost een kaartje voor het landgoed 10 cent. De opbrengst kwam ten goede aan het W.A. Scholten Kinderziekenhuis in Groningen en de armlastigen van Eelde.

  • Bouwjaar: Hek: 1856, kiosk: 1900-1910
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid