Wandelen

Wandelroute Friese Veen (Drenthe)

Wandelen

Wandelroute Friese Veen (Drenthe)

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels. Veel plezier!Meer informatie: Vogelwerkgroep IVN Groningen/Haren. www.ivn.nlDeze route is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bettie Wiegmanfonds.

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Sportschool Sportrade
  • Hoofdweg 266, 9765 CM Paterswolde (DR)
  • Je neemt vanaf de A28 Assen-Groningen de afslag Eelde of Haren. Volg vanaf afslag Eelde de borden Eelde-Paterswolde. Na 5 kilometer ligt aan het einde van het dorp landgoed De Braak aan je linkerhand. Rij vanaf afslag Haren 2 kilometer langs het Paterswoldse Meer. Ga linksaf de Hoofdweg op en na 500 meter ligt rechts de ingang van landgoed De Braak.

De route

 Startpunt

1Tafeleend

Tafeleenden hebben een opvallende rode kop, zwarte borst en witte vleugels en rug. De tekening van deze mooie eend lijkt in zekere zin op een tafel, vandaar de naam. Deze eend duikt onder water om naar voedsel te zoeken. Allerlei planten en wortels worden gegeten. Het vrouwtje heeft hetzelfde kleurenpatroon als het mannetje, maar dan veel minder duidelijk gekleurd.
Tafeleend
Tafeleend

2Kleine bonte specht

De kleine bonte specht is de kleinste specht van Europa en broedvogel van het Friese Veen. De vogel broedt in holen. De dode bomen in polder Camphuis zijn favoriet. Het hout is zacht en gemakkelijk om in te hakken. De vogel is soms moeilijk te vinden tussen het gebladerte. De rug is wit gestreept en het mannetje heeft een heldere rode vlek op de kop. De roep ki ki ki is het gehele jaar door te horen.
Kleine bonte specht
Kleine bonte specht

3Kijkhut

In de zomermaanden is de aalscholverkolonie in de bomen recht tegenover de hut goed te zien. De kolonie is te herkennen aan de witte poepsporen onder de grote nesten in de bomen. In de winter zwemt in de omgeving van de hut het fraai gekleurde nonnetje. Het mannetje is mooi helder zwart wit getekend. Het zwart rondom het oog en op de rug vallen het meest op. Daarnaast zijn er op de borst enkele subtiele zwarte strepen te zien. Het vrouwtje is veel donkerder en grijzer gekleurd. De kop is kastanjebruin en de wangen zijn wit.
Kijkhut
Kijkhut
Kijkhut
Kijkhut

4Boomkruiper

De boomkruiper heeft de gewoonte om langs de stam van een boom van beneden naar boven te klimmen en dan weer terug te vliegen. Onderweg naar boven worden insecten of plantenzaadjes gevangen. De zang van deze vogel is heel kort en duurt maar vier seconden. Het begint met twee lange toonladders en het eindigt met een korte toonladder die als een roffeltje eindigt. De boomkruiper broedt in boomholtes of in dicht struikgewas.
Boomkruiper
Boomkruiper

5Zwartkop

De zwartkop is een van de meer algemene broedvogels van het Friese Veen. Het mannetje heeft een opvallende zwart en het vrouwtje een roodbruin petje op het hoofd. De zang is helder en melodieus en duurt ongeveer tien seconden waarbij de hoge en heldere uithalen opvallen.
Zwartkop
Zwartkop

6Tuinfluiter

De tuinfluiter heeft een onopvallend bruin kleed. De zang is wel opvallend en snel zonder veel verschil in toonhoogte. Het klinkt als snel gebrabbel. Ook deze zang duurt ongeveer tien seconden en lijkt soms wat op dat van de zwartkop. Maar de tuinfluiter mist de heldere en hoge uithalen die de zwartkop wel in zijn zang heeft.
Tuinfluiter
Tuinfluiter

7Zilverreiger

De zilverreiger is een helder wit gekleurde reiger. De snavel is groot, dolkachtig en geel van kleur. Om te jagen loopt deze reiger met behoedzame grote stappen langs de waterkant op zoek naar vis of amfibieën. Op het achterhoofd zijn de fraaie witte kuifveren te zien. Zilverreigers uit de hele omgeving overnachten ‘s winters met enkele tientallen in het Friese Veen. Ze slapen goed verborgen in het moeras op de takken van bomen.
Zilverreiger
Zilverreiger

8Sprinkhaanzanger

De sprinkhaanzanger houdt van rietvelden met her en der verspreide struiken. De polder Camphuis is ideaal voor deze soort. De vogel zit vaak goed verscholen in het riet en valt pas op door zijn hoge insectachtige gesnor. Dit snorren kan eindeloos doorgaan. Op warme, vochtige voorjaarsnachten zingt de vogel onafgebroken. Ze broeden in het riet of in de struiken vaak dichtbij de grond.
Sprinkhaanzanger
Sprinkhaanzanger

9Finish

Je bent bijna aan het eind van de route. We zijn benieuwd wat je er van vindt. Laat het ons weten.
Landgoederen Paterswolde

Wat wij hier doen

Herstel landgoederen Paterswolde

Natuurmonumenten herstelde de Landgoederen Paterswolde samen met andere landgoedeigenaren in Eelde-Paterswolde. De kettingbrug kreeg een ander leven, we plaatsten nieuwe banken, herstelden lanen en plantten boomgaarden opnieuw in. Extra stinzenplanten geven ieder voorjaar de landgoederen weer een kleurrijk gezicht. Nieuwe rododendrons en brede zichtassen maken het plaatje compleet.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.