Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Friese Veen (Drenthe)

Waar: Landgoederen Paterswolde

Wandelroute Friese Veen (Drenthe)
1 uur 27
4,42 km

Over de route

Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied. Struin door bos en langs het water en ontdek vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels. Veel plezier!Meer informatie: Vogelwerkgroep IVN Groningen/Haren. www.ivn.nlDeze route is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bettie Wiegmanfonds.

 

Waar kun je starten

Haagbeuk op Landgoederen Paterswolde
Startpunt

Parkeerplaats Sportschool Sportrade

Wat kom je onderweg tegen?

Tafeleend

1. Tafeleend

Tafeleenden hebben een opvallende rode kop, zwarte borst en witte vleugels en rug. De tekening van deze mooie eend lijkt in zekere zin op een tafel, vandaar de naam. Deze eend duikt onder water om naar voedsel te zoeken. Allerlei planten en wortels worden gegeten. Het vrouwtje heeft hetzelfde kleurenpatroon als het mannetje, maar dan veel minder duidelijk gekleurd.

Kleine bonte specht

2. Kleine bonte specht

De kleine bonte specht is de kleinste specht van Europa en broedvogel van het Friese Veen. De vogel broedt in holen. De dode bomen in polder Camphuis zijn favoriet. Het hout is zacht en gemakkelijk om in te hakken. De vogel is soms moeilijk te vinden tussen het gebladerte. De rug is wit gestreept en het mannetje heeft een heldere rode vlek op de kop. De roep ki ki ki is het gehele jaar door te horen.

Kijkhut
Kijkhut

3. Kijkhut

In de zomermaanden is de aalscholverkolonie in de bomen recht tegenover de hut goed te zien. De kolonie is te herkennen aan de witte poepsporen onder de grote nesten in de bomen. In de winter zwemt in de omgeving van de hut het fraai gekleurde nonnetje. Het mannetje is mooi helder zwart wit getekend. Het zwart rondom het oog en op de rug vallen het meest op. Daarnaast zijn er op de borst enkele subtiele zwarte strepen te zien. Het vrouwtje is veel donkerder en grijzer gekleurd. De kop is kastanjebruin en de wangen zijn wit.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes