Wandelen

Parkbosroute landgoed De Braak (Drenthe)

Wandelen

Parkbosroute landgoed De Braak (Drenthe)

Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden. Het parkbos is door tuinarchitect Roodbaard in de negentiende eeuw in de landschapsstijl ontworpen. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak vol met allerlei bloeiende stinsenplanten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Sportschool Sportrade
  • Hoofdweg 266, 9765 CM Paterswolde (DR)
  • Je neemt vanaf de A28 Assen-Groningen de afslag Eelde of Haren. Volg vanaf afslag Eelde de borden Eelde-Paterswolde. Na 5 kilometer ligt aan het einde van het dorp landgoed De Braak aan je linkerhand. Rij vanaf afslag Haren 2 kilometer langs het Paterswoldse Meer. Ga linksaf de Hoofdweg op en na 500 meter ligt rechts de ingang van landgoed De Braak.

De route

 Startpunt

1Kraamkamer

Bij het graven van de grillig gevormde vijver bleef veel zand over. Dat is gebruikt voor de aanleg van de er omheen liggende heuvels. De vijvers van De Braak zijn een belangrijke kraamkamer voor padden die in het voorjaar vanuit de Peizermaden en het Eelderdiep naar De Braak trekken.

Kraamkamer
Kraamkamer

2Tuindetails

Het doolhof is in 1986 door Natuurmonumenten hersteld. Het berceau bestaat uit beuken, waarvan de toppen in elkaar zijn gevlochten. In de hertenkamp even verderop hield men tussen 1938 en 1948 edelherten die waren overgebracht van de overbevolkte Veluwe. In 1948 stapte men over op damherten die in gevangenschap veel gemakkelijker te houden zijn.

Tuindetails
Tuindetails

3Vijver

Vanaf het hoogste punt van het landgoed heb je een fraai uitzicht over de lange vijver, die in de noord-zuid zichtlijn ligt. Links staat een groep 350 jaar oude eiken- en beukenbomen. Hierin bevindt zich een aantal vleermuiskolonies. De vleermuizen hangen in nestholtes aan het plafond en poepen de holtes langzaam vol, zodat de mest er via de ingang uit begint te lopen. Oude nestholtes zijn dan ook te herkennen aan het zwarte mestspoor op de boomstam.

Vijver
Vijver

4Vleermuiskelder

Om meer slaapmogelijkheden te creëren heeft Natuurmonumenten op deze plek een speciale overwinteringskelder voor vleermuizen gebouwd. De vleermuizen die hier slapen, foerageren in de Eelder- en Peizermaden, op Vennebroek en boven het Friese Veen. Water en bloemrijke hooilanden trekken namelijk veel insecten aan: het hoofdvoedsel voor vleermuizen.

Vleermuiskelder
Vleermuiskelder
Landgoederen Paterswolde

Wat wij hier doen

Herstel landgoederen Paterswolde

Natuurmonumenten herstelde de Landgoederen Paterswolde samen met andere landgoedeigenaren in Eelde-Paterswolde. De kettingbrug kreeg een ander leven, we plaatsten nieuwe banken, herstelden lanen en plantten boomgaarden opnieuw in. Extra stinzenplanten geven ieder voorjaar de landgoederen weer een kleurrijk gezicht. Nieuwe rododendrons en brede zichtassen maken het plaatje compleet.

Help mee
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.