Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Deelerwoud

Edelherten in het Deelerwoud

Welkom in het Deelerwoud

In het Deelerwoud vind je alles wat de Veluwe aantrekkelijk maakt: uitgestrekte bossen en eindeloze heidevelden in een glooiend landschap. Ik wandel hier graag, juist omdat het Deelerwoud veel rustiger is dan bijvoorbeeld de Hoge Veluwe of Veluwezoom. En die rust ervaren de dieren ook. Ik sta hier regelmatig oog in oog met wild zwijn, damhert en edelhert.

Inge Langwerden
Inge Langwerden

Boswachter Communicatie en Beleven

Meer over Deelerwoud
  • Nieuws
  • Routes
  • Over het gebied

    Via het ecoduct Terlet over de A50 is het Deelerwoud verbonden met Nationaal Park Veluwezoom.  Herten, wilde zwijnen en Schotse hooglanders, maar ook reptielen en insecten kunnen zich vrij tussen de beide natuurgebieden bewegen. Voor mensen is er ter hoogte van Groenendaal een voetgangerstunnel onder de snelweg.

    Herten zien

    Damherten en edelherten voelen zich thuis in het Deelerwoud. Ze vinden er voedsel en beschutting. Er is een redelijke kans dat je oog in oog komt te staan met groot wild. 

    Natuursafari

    Ga ook eens mee met de boswachter op natuursafari. Je komt op plekken waar je anders niet komt. Onderweg leer je het natuurgebied en de dieren die er leven, goed kennen.

    In het Deelerwoud maak je een goede kans om damherten te zien

    Damherten in het Deelerwoud

    Geschiedenis

    Het Deelerwoud was ooit stuifzandgebied. In 1841 kocht baron Van Heeckeren-Van Enghuizen het terrein. Hij beplantte het met grove den en zomereik en zette er een hek omheen. Het bos wisselde een paar keer van eigenaar tot het in 1966 in de verkoop kwam. De vraagprijs van 8 miljoen gulden was niet op te brengen. Vlak daarna gingen ook nog eens 200 hectare van de Deelerheide in verschillende kavels in de verkoop. Het hele gebied werd bedreigd door versnippering en bouwactiviteiten. Geschrokken kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ wist Natuurmonumenten de rest van het benodigde aankoopbedrag voor het natuurgebied bijeen te krijgen. Zij stelde het Deelerwoud veilig en maakte het na meer dan een eeuw weer toegankelijk voor het publiek.

    Help mee!

    Het aankopen en veilig stellen van natuur is de reden van bestaan voor Natuurmonumenten. Dankzij de steun van heel veel mensen kon Natuurmonumenten in 1967 het Deelerwoud verwerven. Tot op de dag van vandaag hebben wij de steun van natuurliefhebbers hard nodig.

    Groot wild

    In het Deelerwoud voelen damhert en edelhert zich thuis. Wil je wild spotten? Kom dan naar het Deelerwoud.

    Kom wild spotten
  • Wandelen

    Wandelroute herten spotten in het Deelerwoud, Veluwe

    Maak een afwisselende wandeling door uitgestrekte bossen en heidevelden in natuurgebied Deelerwoud en geniet onderweg van damherten en edelherten.

    • 8 km
  • Fietsen

    Fietsroute langs bijzondere Natuurmonumenten bij de Veluwe

    Deze route is speciaal voor de liefhebber van natuur en afwisseling. Je fietst namelijk door vier natuurgebieden: Nationaal Park Veluwezoom, het Deelerwoud, Planken Wambuis en de natuur bij Wolfheze.

    • 84 km
  • Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

      Parkeerplaats Herberg De Woeste Hoeve
    Deelerwoud

    Nieuws

    Direct naar

    Deelerwoud

    Wat wij hier doen

    Hoe wij het Deelerwoud redden

    Het Deelerwoud was een vlakte vol stuifzand toen baron Van Heeckeren-Van Enghuizen het gebied in 1841 kocht. Hij plantte er grove den en zomereik en zette er een hek omheen. Het bos wisselde sindsdien een paar keer van eigenaar tot het in 1966 te koop kwam te staan. De vraagprijs van 8 miljoen gulden bleek te hoog en ook de Deelerheide dreigde in verschillende kavels te worden verkocht. Om versnippering en bebouwing te voorkomen, kwamen rijk en provincie over de brug met subsidies. Door de actie ‘Behoud het Deelerwoud’ kreeg Natuurmonumenten steun uit het hele land. Zo kregen we de rest van het benodigde geld bijeen. We braken de hekwerken af en maakten het weer toegankelijk voor iedereen en werd het Deelerwoud gered. Net zoals bij het Deelerwoud koopt Natuurmonumenten natuur aan en stelt deze veilig voor de toekomst. Dit kunnen we alleen dankzij de steun van heel veel mensen. Ons werk blijft belangrijk. Help jij mee?

    Word lid