Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bokashi: op je gezondheid

04 juli 2019 | Manita Brunekreef

Natuurmonumenten wil graag meer bloemrijk en kruidenrijk gras voor meer biodiversiteit in de natuurgebieden. In Eemland pachten boeren de graslanden van Natuurmonumenten. Zij gebruiken na het weidevogelseizoen de opbrengst als veevoer voor hun eigen vee. Op dit moment is voor de boer een deel van het gras ongeschikt om te gebruiken als voer. Natuurmonumenten zocht met Loonbedrijf Post uit Eemnes naar een oplossing, bij voorkeur met een korte kringloop en tegen lage kosten.

Post aan het werk met de bokashi

Meer bloem- en kruidenrijk gras

“Op dit moment verschralen we de bodem voor meer bloemen, kruiden en gevarieerd grasland in de toekomst”, vertelt beheerder Haije Valkema. “Het is ook voor Natuurmonumenten nog een zoektocht en we zullen door de enorm voedzame kleibodem langzaam resultaat boeken. Maar op termijn zullen er andere kruiden groeien die minder problemen geven voor de boeren. Nu halen de dieren voor bepaalde kruiden nog hun neus op. Of poepen ongewenste zaden, zoals krulzuring, weer uit op het grasland van de boer.” Bokashi leek een goede oplossing om het ongewenste gewas toch te kunnen gebruiken. “Het klinkt als een gerecht bij de lokale Chinees, maar je vindt hem niet terug op de menukaart.” Het is een uitvinding die eeuwen geleden door Japanners werd toegepast om organisch materiaal te fermenteren tot een meststof. Het zorgt voor een meer gezonde bodem met wormen en andere bodemdiertjes. Uiteindelijk wordt hier meer CO2 opgeslagen in de bodem en is minder kunstmest nodig. Een begin van een meer duurzame landbouw.

Goed voor natuur en boer

Post maakt de bokashi klaar met een speciaal ingehuurde machine en voegt dan mineralen en bacteriën toe. Daarna wordt het materiaal zuurstofvrij afgedekt, zodat het fermentatieproces kan beginnen. Na 10 weken is de bokashi klaar en kan het door de boer als meststof worden uitgereden over de graslanden. Op dit moment loopt er een experiment bij een Eemlandse boer. “Volgend jaar hopen we de eerste resultaten te zien. Het meest spannende aan dit proces is dat de zaden van de krulzuring niet kiemen. Ervaring leert dat dit niet gebeurd, maar we willen het graag met eigen ogen zien. Dan zal het een win-win situatie zijn voor zowel boer als Natuurmonumenten.”

Fermentatie

Bokashi is een manier om organische resten om te zetten in een natuurlijke meststof. Je kunt dit ook thuis doen met bijvoorbeeld je groente- fruit- en tuinafval door middel van een eeuwenoude techniek: fermentatie. In het Japans betekent bokashi dan ook "goed gefermenteerd organisch materiaal". Lees hier meer over bokashi. 

Zet ook Nederland in bloei! Samen zorgen we voor meer wilde bloemen in Nederland. Vraag de gratis toolkit aan

Manita
Manita Brunekreef