Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bomen in Compagnonsbossen bezwijken door droogte en schorskever

24 november 2020 | Sietske Westerhof Marchand

Fijnsparren in de Compagnonsbossen zijn verzwakt door de droogte van de afgelopen jaren. Een klein schorskevertje heeft vervolgens de bomen aangetast waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Fijnsparren Compagnonsbossen

In de Compagnonsbossen, die onderdeel zijn van het natuurgebied Fochteloërveen, is een groot aantal fijnsparren verzwakt door de droogte van de afgelopen drie jaar.

Van deze zwakte heeft een kleine schorskever, de letterzetter, dankbaar gebruik gemaakt en de bomen fors aangetast. De letterzetter leeft onder de boomschors en tast de sapstroom van een boom aan. In combinatie met de droogte leidt dit tot het afsterven van de fijnsparren. Juist deze bomen zijn extra kwetsbaar voor deze aantasting en omdat de Compagnonsbossen weinig variatie kennen treedt dit probleem hier grootschalig op.

Het bos ziet er daardoor ongezond uit en met het afsterven van de bomen ontstaan ook risico’s voor wandelaars en fietsers. Dode takken breken plotseling af en met een beetje wind vallen zelfs hele bomen om.

Voor de veiligheid gaat Natuurmonumenten langs de paden een groot aantal fijnsparren vellen. De boomstammen blijven grotendeels in het bos liggen. Dood hout is namelijk ook van grote waarde voor de biodiversiteit. Ze bieden kansen voor insecten die in dood hout leven en voor paddenstoelen. Voor vogels ontstaat er een gevarieerder menu.

Het bos zal de komende jaren een verandering doormaken. Daarbij zullen er nieuwe kansen ontstaan voor jonge bomen om zich te vestigen en Natuurmonumenten gaat nauwlettend volgen hoe het bos zich gaat ontwikkelen.



Meer weten over het bosbeheer van Natuurmonumenten? Kijk op: https://www.natuurmonumenten.nl/standpunten/bomen-bos-en-bomenkap

 

Sietske Westerhof Marchand