Ga direct naar inhoud
Nieuws

De lente lonkt! Het broedseizoen is begonnen!

16 maart 2022 | Sietske Westerhof Marchand

De lente lonkt! Het broedseizoen is begonnen! Samen met Landschappen NL, Staatsbosbeheer en It Fryske Gea vragen we om juist in deze tijd, de natuur met respect te behandelen.

Grauwe ganzen jongen

Aandacht voor kwetsbaarheid natuur 

Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen. Tijdens de pandemie zagen boswachters dat de interesse in recreëren in de natuur flink toenam. Ook nu er bijna geen coronamaatregelen meer zijn, zien ze dat het druk blijft in de natuur. De toegenomen drukte kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen de boswachters van LandschappenNL, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea en Natuurmonumenten bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur

Welkom

Door de coronacrisis hebben veel mensen de natuur herontdekt. “Iedereen is van harte welkom in de natuur maar bedenk dat we als mensen te gast zijn in ‘het thuis’ van planten en dieren. Vooral in het voorjaar is de kraamkamer van Moeder Natuur kwetsbaar. Helaas zien we nog te vaak honden loslopen waar dat niet mag. Dat zorgt voor verstoring van bijvoorbeeld vogels die op de grond broeden of van reekalfjes die dan nog erg kwetsbaar zijn. Daarom is het juist nu extra belangrijk om honden aan de lijn te houden en op de paden te blijven.

Op kraamvisite

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Natuur is open

De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wilde dieren zich kunnen terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. 

Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

 

 

 

Wilde eend met  jongen

Wilde eend met jongen

Sietske Westerhof Marchand