Ga direct naar inhoud
Nieuws

Maar liefst vier wilde zwanen kuikens grootgebracht in het Fochteloërveen

24 november 2021 | Sietske Westerhof Marchand

Aangenaam verrast waren de boswachters van Natuurmonumenten dit jaar. Een paar wilde zwanen broedde in het Fochteloërveen en wist maar liefst vier kuikens groot te brengen.
Een uniek fenomeen! De Nederlandse broedpopulatie bestaat slechts uit enkele paren die met wisselend succes kuikens groot weten te brengen. Nog niet eerder werden er vier wilde zwanen kuikens waargenomen en grootgebracht in Friesland.

Wilde zwaan met kuikens

Waterrijke gebieden

Wilde zwanen zijn slanker dan knobbelzwanen en groter dan kleine zwanen. De wilde zwaan heeft een opvallende geelzwarte snavel. De vogels broedden in waterrijke gebieden voornamelijk in Scandinavië en Rusland en overwinteren in Nederland. Bij de plassen en veenmoerassen voeden ze zich met waterplanten en grassen. Op de omliggende akkers vinden ze granen. Rust en ruimte is van groot belang voor deze soort.

Ideaal broedgebied

Dat het Fochteloërveen een ideaal broedgebied voor de wilde zwaan is bleek al gauw. In het voorjaar werden meerdere paren wilde zwanen waargenomen. Slechts één paar bouwde een nest. Al gauw werd het paar gespot door fotografen en bezoekers en werd het paar verstoord. Het paar waagde vervolgens nog een poging op een meer beschutte plek. Begin zomer werden er vier kuikens waargenomen. Om de rust voor de familie te bewaren hielden boswachters en bezoekers het nieuws nog stil. De vier kuikens zijn uiteindelijk allemaal groot geworden en inmiddels uitgevlogen.

Rust

De boswachters zijn ontzettend blij dat deze soort een veilige broedplek heeft gevonden in het Fochteloërveen. Deze veiligheid was vooral te danken aan de relatief natte omstandigheden in het voorjaar en de zomer. We kijken uit naar een terugkeer de komende jaren. 

 

wilde zwaan met viertal

De wilde zwaan met 4 kuikens in het Fochteloërveen.

Sietske Westerhof Marchand