Ga direct naar inhoud
Nieuws

Voer geen wilde dieren!

07 oktober 2020

Onnatuurlijk gedrag van een vos in het Fochteloërveen heeft er voor gezorgd dat boswachters ontdekten dat het dier wordt gevoerd. De vos zit regelmatig afwachtend op de weg en benadert de bezoekers actief. Dat is vreemd en ongewenst gedrag voor een wild dier. Het voeren kan zelfs het doodvonnis betekenen voor de vos.

Vos in het Fochteloerveen

Met haar prachtige roodbruine staart lijkt de vos lief en aaibaar, maar het is en blijft een wild dier. Een vos hoort op afstand van mensen te blijven en zal normaal gesproken er vandoor gaan als bezoekers in de buurt komen. Door het voeren gaat de vos niet meer zelf jagen op het normale voedsel zoals knaagdieren, konijnen en insecten, maar zal ze wachten tot er weer wat aangeboden wordt. Uiteindelijk zal de vos mensen niet meer als gevaar zien en daarom te dichtbij komen.

Voeren van wilde dieren is risicovol voor zowel mensen als dier. Vossen dragen ziekteverwekkers als vossenlintworm met zich mee en uit het buitenland zijn bijtincidenten tussen mens en vos bekend. In dergelijke situaties kunnen boswachters genoodzaakt zijn de vos te doden. Dat willen ze ten allen tijde niet en ze roepen dan ook nadrukkelijk op te stoppen met voeren.

Als het voeren niet stopt en het gedrag van de vos onveranderd blijft moeten er andere maatregelen worden genomen. 'Voeren wild dier = einde wild dier' is een vaak gehoorde uitspraak onder natuurbeheerders. Ze willen dit ten allen tijde voorkomen. De komende weken zal er extra toezicht zijn om indien nodig bezoekers in het gebied aan te spreken op hun gedrag.