Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fortensafari's

13 april 2021 | Olga Ekelenkamp

Verscholen in het landschap liggen de Hollandse Waterlinies. Decennialang beschermden de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam samen het hart van Nederland. In tijden van oorlog konden grote stukken land onder water worden gezet, terwijl robuuste forten de doorgangspaden bewaakten. Dit jaar brengt Nederland een Ode aan het landschap middels verhalen, activiteiten en belevenissen. De Hollandse Waterlinies ontbreken hierbij uiteraard niet. Ontdek de natuurrijke forten en het prachtige linielandschap tijdens één van de vele fortensafari's.

Natuur Fort bij Abcoude

Veel forten zijn prachtige verscholen natuureilandjes boordevol flora en fauna. Omdat zij jarenlang afgesloten zijn geweest van de buitenwereld hebben de fortterreinen elk een eigen biodiversiteit. Verken de natuur op de forten tijdens één van de vele fortensafari’s. Natuurorganisaties als Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Landschap Noord-Holland en Natuurmonumenten organiseren tijdens Ode aan het landschap diverse fortensafari’s. Natuurmonumenten organiseert de volgende fortensafari’s:

Groen avontuur safari

Ga met onze boswachter mee op Groen avontuur safari op Fort bij Abcoude. Samen met de boswachter struin je door de natuur op het fort. Je speurt naar sporen van dieren, zoekt eetbare planten waar je iets lekkers mee gaat maken, bekijkt watervogels op de fortgracht en ontdekt de overwinterplek van de vleermuizen. Kortom: een spannende tocht waarbij je van alles kunt tegenkomen.. Durf jij met ons op safari?

De Groen avontuur safari is in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van Covid 19 verschoven naar het voorjaar van 2022.

Verborgen forteneiland safari

Buitenkansje voor fortenfanaten en avontuurzoekers! Voor het éérst sinds jaren is het mogelijk om Fort Hinderdam te bezoeken. Samen met een fortengids en een boswachter kun je met een klein groepje op exclusieve safari naar dit verborgen forteneiland in de Vecht. Op dit eiland, dat niet toegankelijk is voor het publiek, heeft de natuur jaren haar gang kunnen gaan. Als de Indiana Jones van de Lage Landen gaan we ons een weg banen door het weelderig begroeide eiland op zoek naar de ingang van dit fort van de Stelling van Amsterdam. Wildpluk safari

Op Fort Nieuwersluis heeft de natuur jaren haar gang kunnen gaan. Het resultaat is een oase van rust en groen met goede schuil- en broedplekken voor dieren en volop eetbare planten en kruiden. Ga mee op wildpluk safari en struin samen met onze natuurvoedingskundigen rond over het fort op zoek naar eetbare plantjes en kruiden. Nog leuker: je gaat ook verschillende gerechtjes maken van alles wat er gevonden is. 

De Wildpluk safari is in verband met de maatregelen tegen de verspreiding van Covid 19 verschoven naar het voorjaar van 2022.

 

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp