Ga direct naar inhoud
Nieuws

Otter gespot in de Vechtplassen

22 augustus 2023 | Tamara Overbeek

Sporadisch gebeurt het dat er een otter in de Vechtplassen wordt gespot. Afgelopen voorjaar was het weer raak! Een wildcamera heeft de aanwezigheid van het dier vastgelegd, dit keer op een locatie in Kortenhoef. Boswachter Abe van ’t Wout van Natuurmonumenten is heel blij: “We wisten wel dat ze in dit gebied voorkomen, maar toch is het heel fijn om het zeker te weten.”

otter

Onderzoek met behulp van wildcamera

Geert en Edo, vrijwilligers van Natuurmonumenten, hadden meerdere wildcamera’s geplaatst in het gebied om te onderzoeken welke dieren er voorkomen. Groot was hun enthousiasme toen er een otter op de foto’s verscheen. “De locatie waar de otter gespot is, bevond zich vlakbij een faunapassage. Grote kans dus dat hij hier gebruik van heeft gemaakt,” aldus van ’t Wout.

Goed teken

De aanwezigheid van de otter in het gebied is een goed teken. Hij staat namelijk aan de top van de voedselketen in dit gebied en dat betekent dat er blijkbaar genoeg voedsel, rust en ruimte voor ze is. En dus ook voor andere dieren die lager in die voedselketen zitten.

Otter op wildcamera

Eerste waarneming

In 2016 werd de otter voor het eerst waargenomen nabij de breedste natte faunapassage van Nederland tussen de Vechtplassen en het Naardermeer. “Daarna zijn er in 2021 zelfs jonge otters geboren in het Naardermeer”, vertelt van ’t Wout, “het zou dus zomaar kunnen zijn dat deze otter daar een afstammeling van is.”

Grootste bedreiging

De grootste bedreiging voor de otter zijn de wegen die het Natura 2000 gebied Oostelijke Vechtplassen dwars doorsnijden. Otters kunnen namelijk zomaar 40 km afleggen in een nacht en moeten daarbij regelmatig een autoweg passeren. Een aantal keer is er al een dode otter gevonden langs de autoweg. Daarom werkt Aanpak OVP aan een project om meer faunapassages aan te leggen in dit gebied, zodat otters, maar ook boommarters en dassen veilig het gebied kunnen doorkruisen.

 

Tamara Overbeek
Tamara Overbeek