Ga direct naar inhoud
Nieuws

Otter waargenomen in de Ankeveense Plassen

17 juni 2021 | Olga Ekelenkamp

Een memorabele start van het vaarseizoen in de Ankeveense Plassen! Tijdens de allereerste vaartocht is er een otter gespot. In de afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten in dit gebied vaker signalen opgevangen van de aanwezigheid van de otter. Zo zijn er foto’s gemaakt met een wildcamera en hebben we spraints (uitwerpselen) gevonden. Dat de otter midden op de dag in levende lijve is waargenomen is echter een grote toevalstreffer.

Otter

Vaargids Martin Ockhuijsen zag de otter als eerst. “Omdat het in de Ankeveense Plassen soms nogal ondiep is, kijk ik altijd vooruit. Ik zag hem rustig van het ene landje naar het andere landje zwemmen en daar verdween hij in de rietkraag. ” Op een afstand van slechts vijftien meter van de boot konden de deelnemers aan de vaartocht het dier aanschouwen. 

 

Overstap van Naardermeer

Het is geen grote verrassing dat de otter zich in de Ankeveense Plassen vestigt. Vanuit het Naardermeer, waarvan al langer bekend is dat er otters leven, kunnen de dieren via de faunapassage makkelijk de overstap maken naar de naastgelegen Ankeveense Plassen. Omdat otters behoefte hebben aan een flink territorium, is het logisch dat zij in omliggende gebieden gaan kijken naar een geschikt leefgebied zoals de Oostelijke Vechtplassen. 

 

Verkeersslachtoffers

Otters worden zelden gezien, omdat het nachtdieren zijn. ’s Nachts gaan ze op jacht naar vissen, maar ook kikkers of Amerikaanse rivierkreeften. Overdag slapen ze in rietkragen. In Nederland leven zo’n 450 otters. Hoewel dit aantal nog steeds groeit, worden er jaarlijks ook zo’n honderd otters doodgereden. Natuurmonumenten pleit voor het bouwen van méér faunapassages, die het aantal  verkeersslachtoffers kunnen beperken.

Vaar ook mee

Benieuwd geworden naar de Ankeveense Plassen? Boek je ticket en vaar mee.

Boswachter Olga Ekelenkamp
Olga Ekelenkamp