Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lentegeluk in het Geuldal bij Stokhem

24 februari 2021 | Paul Wijenberg

Op het moment van schrijven is het een prachtige warme dag met blauwe lucht en 18 graden! Het lentegevoel slaat vroeg toe in het jaar. Dat gebeurt niet alleen thuis, op de thuiswerkplek, maar ook in het Geuldal. De “Rode Geuzen” hebben in de natuur bij Stokhem gezinsuitbreiding! Er is bij deze groep grote grazers al een kalfje geboren. Deze jonge Geus is een welkome versterking van het begrazingsteam. Geslacht nog onbekend, de naam idem dito.
(Foto: Karin Bollen, waarvoor dank!)

Rode geus2

Onmisbaar:

De "rode geus"-runderen zijn onmisbaar voor de dynamische natuurontwikkeling in deze omgeving van Stokhem. Hier beheren Natuurmonumenten, samen met haar buren zoals het Waterschap en Staatsbosbeheer gezamenlijk dit landschap. Zij zetten het natuurbeheer voort dat Ark Natuurontwikkeling enkele jaren geleden na overname van diverse aaneengesloten percelen, ontwikkelde. De rode geus is een ras dat is ontstaan door kruising van het brandrode rund, een oud Nederlands ras en de Franse Salers. Het dagelijkse beheer van de kuddes rode geuzen wordt door Free Nature uitgevoerd. De runderen lopen het hele jaar door buiten en leven van wat de natuur hen biedt. Ze worden niet bijgevoerd en hebben geen stal nodig. Ze leven in familiegroepen met koeien, stieren en kalfjes.

Welkom in het hart van de natuur

Het doel van dit natuurontwikkelingsproject is om de natuur rond Stokhem uit te breiden en de uitstraling te geven van één gebied. Alle overbodige prikkeldraad en andere onnatuurlijke elementen worden verwijderd. De Geul krijgt alle ruimte om te meanderen en om het gebied elke keer weer een nieuw aanzicht te geven. Zo verbetert het leefgebied voor allerlei soorten dieren en planten.

Bezoekers kunnen -bij voorkeur zonder hond- vrij door het gebied lopen en alle uithoeken ontdekken. Kraamvisite in hun leefgebied is dus toegestaan, maar kraamcadeautjes zoals extra voer of een aaibeurt zijn niet toegestaan: laat de runderen in alle rust genieten van dit lentegeluk. 

Paul Wijenberg
Paul Wijenberg