Ga direct naar inhoud

20 jaar natuureducatie Grintenbos, het dierenpad

Dit voorjaar mochten we weer kinderen in het bos ontvangen en niet alleen de kinderen vinden het prachtig. Wij genoten er als boswachters en vrijwilligers ook weer enorm van. Een enthousiaste  groep vrijwilligers draait al twintig jaar dit succesvolle project. Ook dit voorjaar mochten ze 800 kinderen een mooie ochtend bezorgen. Drie programma’s stonden op de planning: het kabouterpad, het dierenpad en de zoetwaterexcursie. In dit bericht deel 2 van het drieluik: het dierenpad

slak

Op zoek naar dieren

De kinderen van de groepen 3 en 4 zijn al ‘kleuter af’ en willen graag zelf met de plattegrond op stap. Op zoek naar de dieren waar de opdrachten en activiteiten gedaan kunnen worden. We starten zoals altijd bij de Kateaker, het houten gebouwtje. Kateaker is de Twentse naam voor eekhoorn. En die zijn er genoeg in het Grintenbos. Altijd leuk om er over te vertellen.

Slakken zijn niet sloom

Dat slakken niet altijd in een slakkengangetje vooruit gaan ervaren de kinderen direct bij de eerste opdracht. Het is voor ons altijd fascinerend om te zien dat de ‘levende dieren’-opdracht zo’n impact heeft op kinderen. Het is altijd een spannend moment om een slak op je hand te krijgen: eerst een beetje water op de hand, want slakken houden van vocht. Daarna overwinnen ze toch echt hun angst en bekijken samen de slak. Alles wordt aan een inspectie onderworpen. De voelsprietjes, de huisjes op de rug …  De slak moet wel een krachtpatser zijn. En als de slak groeit , hoe moet het dan? Koopt hij een nieuw huisje? En die sprietjes, die ogen op steeltjes, kunnen ze daar echt mee om de hoek kijken? Vrijwilligers vertellen dat de slak een grote voet heeft waar hij mee over de bodem glijdt. Hij maakt slakkenslijm  om over heen te glijden. Dat slakkenspoor zie je als het opdroogt als een zilverspoor. Wat bijzonder! De kinderen blijven vragen stellen. Tot slot de slakkenrace op een groot emmerdeksel. Aanmoedigen dat jouw slak de goede kant op glijdt en wint! Altijd een succes …

Zintuigen op scherp

De zintuigen staan op scherp als de kinderen geblinddoekt langs bomen gaan om schors te voelen. Mar natuurlijk is er ook tijd voor vrolijkheid en een dansje. De bijenkoningin van het groepje wijst de werksters de weg naar de bloemen door een dansje. De kinderen mogen zelf een dansje bedenken. Al dansend gaan ze naar de bloemen om er nectar te halen en brengen dit naar het insectenhotel. De volgende koningin laat de bijtjes al dansend het stuifmeel weer terugbrengen naar de bloemen om deze te bevruchten.

Samenwerken

Met twee stokken en twee jassen maken de kinderen een draagbaar. Hier zie je direct hoe het samenwerken gaat op deze leeftijd, maar ook dat je door improvisatie een heel eind kan komen. Met grassprieten worden letters gevormd en met een loep de vlinders en bloemen bekeken in de bloemenweide.

Verrast en voldaan weer naar school

Terug bij de Kateaker waren er vogelnestjes te bewonderen in alle soorten en maten en vertelden we aan de hand van een hazelnootboompje het verhaal van de eekhoorn als bosbouwer. De eekhoorn vergat de verstopplek van de hazelnoot en dat hazelnootje groeide uit tot een boompje. En zo ontstond dus ook het bos … Heerlijk, we zijn stiekem altijd blij dat de kinderen eigenlijk niet weer terug naar school willen. Dan weten we dat we het goed doen.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid