Broedseizoen gestart in de Nieuwkoopse Plassen
Meer en meer broedvogels keren terug vanuit het warme zuiden naar hun thuishonk in de Nieuwkoopse Plassen. De lepelaar, grutto en blauwborst zijn al in het plassengebied gearriveerd. De purperreiger en zwarte stern zullen snel volgen. Eenmaal aangekomen in het plassengebied is er weinig tijd om uit te puffen van de immens lange reis: een geschikte partner wordt uitgezocht, takjes verzameld en het nest aan kant gemaakt. Dit kan maar één ding betekenen: het broedseizoen is begonnen!
Het vorige weekend tikte de thermosmeter dan nog wel de -3 graden aan, je voelt het voorjaar in de lucht hangen. “Ach ja, maart roert zijn staart hè”, bevestigt boswachter van Natuurmonumenten Martijn van Schie grinnikend. “Officieel begint het broedseizoen zelfs al op 15 maart. De eerste trekvogels zijn alweer in ons land aangekomen en maken zich klaar voor het voorjaar.” Sommige soorten die niet trekken zitten al te broeden of hebben zelfs al jongen.
Rust en ruimte in de Nieuwkoopse Plassen
Schuwe, zeldzame moerasvogelsoorten zoals de purperreiger broeden in de Nieuwkoopse Plassen. Hier vinden ze rust en ruimte. De op een na grootste kolonie purperreigers van Nederland, die 170 paar telt, broedt in de Nieuwkoopse Plassen. “Dit is echt zo waardevol, hier moeten we zuinig op zijn!”, aldus boswachter Martijn van Schie.
Hij vervolgt: “De Nieuwkoopse Plassen is niet alleen in Nederland een belangrijke natuurschakel, maar heeft ook een belangrijke Europese waarde, het is een Natura-2000 gebied. Nu snap ik dat dit veel mensen niet zoveel zegt, maar je moet het zo zien: wij hebben hier een heel, heel erg bijzonder natuurgebied dat uniek is in Europa. Veel zeldzame dier- en plantsoorten vinden hier een plekje. En daarom hebben wij de opdracht gekregen vanuit de Europese Unie om dit zo te behouden.”
Recreëren in unieke Europese natuur
In het Nieuwkoopse Plassengebied gaan natuur en recreatie goed samen. Het is een belangrijk natuurgebied en toch zijn er talloze manieren om te recreëren. Van Schie: Zelf vaar ik het liefst in ons elektrobootje door het gebied of wandel ik door de Groene Jonker. Ik zie veel kanoërs, fietsers en zelfs SUP-pers. Het maakt mij trots dat het samen gaat in dit gebied. Ieder geniet op zijn eigen manier, de vogels én de mensen.”
Dat er genoten kan worden van deze zeldzame planten en dieren, komt omdat vrijwilligers, rietsnijders, boeren en boswachters aan het behoud van deze natuur werken, en rust en ruimte creëren. Delen van het natuurgebied zijn afgesloten. “Dit is onder andere om de vogels die dan aan het broeden zijn niet te verstoren”, legt de boswachter van Natuurmonumenten uit. “Hoe langer de oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen. Wanneer de ouders schrikken van een langsvarende boot, vliegen ze op en koelen de eieren af.”
Geniet van deze natuurpracht!
De Nieuwkoopse Plassen kun je op verschillende manieren beleven: vanuit de kano, vanaf de fiets of wandelend. Of ga eens mee met een vaartocht van Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen.