Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachter Rosalie (18) geniet van haar droombaan in de natuur in Midden-Nederland

12 juni 2024 | Natascha Hokke

Het wisselvallige weer van de afgelopen weken zorgt ervoor dat de recreatie in de prachtige natuurgebieden van Natuurmonumenten dit voorjaar maar mondjesmaat op gang komt. Toch trekt de 18-jarige boswachter Rosalie van Lieshout er meerdere keren per week op uit om toezicht te houden. Als boa (buitengewoon opsporingsambtenaar) patrouilleert ze onder andere in de Nieuwkoopse Plassen en de omliggende natuurgebieden. “Elke dag maak ik bijzondere dingen mee, dat maakt dit werk zo waardevol”, aldus Van Lieshout.

BOA Rosalie van Lieshout

Betoverende natuur met regels

De natuur biedt een thuis aan allerlei dieren en planten, maar is ook een plek om te recreëren. Boswachters zoals Rosalie zorgen ervoor dat bezoekers zich houden aan de regels, zodat iedereen optimaal kan genieten van al het natuurschoon en de natuur beschermd is. 

“Het overgrote deel van de bezoekers geniet op een respectvolle manier van de natuur”, vertelt de boswachter. “Ze komen in hun boot lekker varen door de rietlanden of wandelen met hun verrekijker of hond door Lusthof de Haeck. Maar soms is toezicht nodig om ervoor te zorgen dat de regels worden nageleefd. Wanneer mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze – onbewust – wilde dieren verstoren. Dit kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Ook kunnen verschillende recreanten elkaar in de weg zitten. Als boa zorg je dat dit allemaal naast elkaar kan bestaan.”

Zonsopgang Nieuwkoopse Plassen

Schilderachtige Nieuwkoopse Plassen tijdens zonsopgang

De jonge boa

Met haar 18 jaar is Rosalie relatief jong voor haar functie, maar voor haar is dit werk een langgekoesterde droom die uitkomt. “Ik ben ooit begonnen aan de HTV-opleiding (Handhaver Toezicht en Veiligheid), hier koos ik voor de specialisatie milieu, dit trok mij ontzettend aan. Het is fantastisch dat ik nu mijn passie kan volgen in mijn eigen achtertuin, letterlijk!” vertelt ze enthousiast. Ze liep bij de boswachters van Natuurmonumenten binnen en die waren net op zoek naar een nieuwe boswachter Toezicht en Handhaving.

"Wanneer mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze – onbewust – wilde dieren verstoren. Dit kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Ook kunnen verschillende recreanten elkaar in de weg zitten. Als boa zorg je dat dit allemaal naast elkaar kan bestaan.”

Praatje

De afwisseling vindt Van Lieshout het leukst. “Allereerst kun je toezicht houden vanuit de auto, fietsend, wandelend en natuurlijk ook met de boot. En overal kun je een praatje maken met de bezoekers. Je bent ook gewoon aanspreekpunt in het gebied. Je kunt mensen helpen bij het vinden van de route of vragen of ze mooie foto’s hebben gemaakt.” Soms gaat Van Lieshout zelf op een bankje zitten voor wat administratieve afhandelingen. “Mensen komen dan gewoon naar mij toe, met de leukste verhalen en waarnemingen.”

Ontspannen varen over de Nieuwkoopse Plassen

Er zijn verschillende vormen van recreatie in en rondom de Nieuwkoopse Plassen. Zo kun je met de boot, kano, wandelen of fietsen. Als boa zorg je dat recreanten de regels naleven.

Met respect met elkaar omgaan

Een boa moet naast praatjes kunnen maken ook echt wel stevig in de schoenen staan. Als mensen bewust overtredingen overgaan, kan Van Lieshout ook bekeuringen uitschrijven. “Wanneer je mensen al eerder hebt gewaarschuwd of ze vissen zonder vergunning, dan kan ik mijn bonnenboekje pakken. Dit leidt soms tot discussies en dat is niet erg. Maar zodra mensen geen respect tonen ben ik er snel klaar mee. Laten we netjes met elkaar om blijven gaan. Mijn bonnenboekje laat ik namelijk liever in mijn zak.”

Een dag in de natuur

Een dag toezicht houden in de natuur is nooit hetzelfde. “Naargelang het weer en drukte kies je waar je heen gaat. In de zomer kun je de hele dag het water op, in de herfst bezoek ik wat vaker de wandelgebieden.” Ook een toezichthouder ontkomt niet aan bureauwerk, zoals mails beantwoorden. Dat vindt Van Lieshout niet het leukste van de functie, liever gaat ze naar buiten. “Maar heel belangrijk”, benadrukt Van Lieshout, “kies nooit voor een vaste structuur, want anders weten mensen wanneer je komt.”

Groene BOA

Kom jij ons team versterken als toezichthouder?

Vacature: kom jij ons team versterken als toezichthouder?

In de natuurgebieden rond Nieuwkoop zijn meerdere hulpdiensten actief, waaronder de politie en boa's van zowel Natuurmonumenten als de gemeente. Op dit moment is Rosalie op zoek naar een nieuwe collega om het team te versterken. De boa's voeren ook regelmatig toezicht uit in omliggende natuurgebieden. "Als je interesse hebt in deze speciale functie, ben je van harte uitgenodigd om een dagje met ons mee te lopen en te ervaren wat het werk precies inhoudt."

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter