Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tijdelijk lage waterstand in de Groene Jonker

10 september 2020 | Natascha Hokke

Menigeen is het opgevallen: de waterstand in de Groene Jonker is deze zomer lager dan voorgaande jaren. Dit doen de boswachters van Natuurmonumenten om broedgelegenheid te creëren voor de roerdomp.

Roerdomp in het riet

Wisselende waterstanden

De Groene Jonker bij de Nieuwkoopse Plassen heeft waterstanden die wisselen per seizoen. Zo is het hoog (nat) in de winter en laag (droog) in de zomer. Boswachter Martijn van Schie legt uit: “Op dit moment houden we de waterstand een aantal zomers lager dan voorgaande jaren. Dit doen we zodat het riet in de Groene Jonker een kans krijgt om te groeien. Bij een hogere waterstand vreten de ganzen de nieuwe aanwas direct weg.” Als je het land rondom het jonge riet droger houdt, komen de ganzen niet in de buurt en groeit het uit tot vitaal riet.

Roerdomp

De roerdomp weet zich door zijn camouflagekleuren enorm goed te verbergen in het riet.

Zeldzame roerdomp

“Zodra het riet groeit, creëer je broedgelegenheid voor de roerdomp. Deze schuwe reigerachtige weet zich door zijn camouflagekleuren enorm goed te verbergen in het riet en daar helpen wij hem graag bij. De roerdomp is uiterst zeldzaam en meer dan welkom in de Groene Jonker. Net als andere vogels die van waterriet houden, zoals het baardmannetje”, vertelt boswachter Van Schie.

“Zodra het riet groeit, creëer je broedgelegenheid voor de roerdomp", vertelt boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten.

Wachten op ‘gehoemp’

Wanneer een roerdomp een nest wil maken of al een nest heeft, zal hij dat luidruchtig laten horen met zijn ‘gehoemp’. Op een indrukwekkende manier blaast de vogel een misthoornachtig geluid uit, wat op meer dan een kilometer te horen kan zijn.

Vogelaars in Groene Jonker

Vogelaars in de Groene Jonker.

Riet al flink toegenomen

Inmiddels is dit het derde jaar dat het waterpeil lager staat. Zodra er voldoende riet gegroeid is, gaat het waterpeil weer naar het oorspronkelijke peil. “Op luchtfoto’s kunnen we zien dat het riet al flink is toegenomen”, vertelt boswachter Van Schie. Voor andere vogels die op de slikplaten naar voedsel zoeken, heeft de lagere waterstand geen effect.

Boswachter Martijn van Schie: “Op luchtfoto’s kunnen we zien dat het riet al flink is toegenomen.”

Meer werkzaamheden in de Groene Jonker

Er gebeurt meer in de Groene Jonker: vrijwilligers zijn weer duizenden wilgjes aan het trekken. Dit om te voorkomen dat het gebied een moerasbos wordt. Ook wordt op dit moment het Balkon van Verlangen vernieuwd.

Zelf de Groene Jonker ontdekken? De vogeltrek is in volle gang. Wandel deze route en kijk welke wintervogels al gearriveerd zijn.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter