Ga direct naar inhoud
Terug

Bos & heideroute in Heumensoord

Waar: Heumensoord

Wandelroute Heumensoord bij Nijmegen
2 uur 1
6,1 km

Over de route

De Bos & heideroute is een gevarieerde rondwandeling door Heumensoord op steenworp afstand van Nijmegen en Malden.

  • Deze route van 6,1 km is goed zonder kaart te lopen; volg de rode pijltjes;
  • De route start op de parkeerplaats van de Beukenlaan in Heumensoord;
  • Vind je 6 kilometer te kort? Verleng dan je route met de gele Maldensch Vlakroute van 5 kilometer. Ze overlappen elkaar en je komt vanzelf weer op de Bos & heideroute terug.

Waar kun je starten

Heumensoord
Startpunt

Parkeerplaats Beukenlaan

Wat kom je onderweg tegen?

rododendron

1. Rododendrons

Heumensoord kent veel rododendrons. Die verwijzen meestal naar een landgoed met oprijlaan of een landhuis. Dat is hier niet zo. Ze zijn in de jaren 30 in het kader van de werkverschaffing geplant. Ze lijden nu aan een ziekte, waardoor sommige exemplaren wegkwijnen. Zieke exemplaren worden gekapt en verwijderd.

 

Begrazing met schaapskudde
Begrazing met schaapskudde

2. Begrazing met schaapskudde

Op Heumensoord kun je zomaar oog in oog komen te staan met de schaapskudde Kempische heideschapen. Zij grazen hier van april tot oktober op verschillende plekken. Op de heidevelden die je hier ziet, maar ook op het terrein waar tijdens de Vierdaagse de militairen verblijven en op het zweefvliegveld in het zuidelijk deel van Heumensoord.

De schapen zorgen ervoor dat de heide in stand gehouden wordt en dat er natuurlijke overgangsgebieden zijn van de heide naar het bos eromheen. De schaapskudde trekt met de herder niet alleen rond op Heumensoord, maar ook in een aantal andere Nijmeegse bosgebieden in de omgeving.

Stalen kruis op Heumensoord

3. Kruis als mikpunt

Tot het einde van de jaren ‘70 was Heumensoord in gebruik bij defensie. Er werd geoefend met schieten. Daarvoor waren de rechte paden en heidevelden nuttig. Ook nu zien we nog de opgeworpen zandheuvels die dienden als munitievanger. Op één daarvan staat een stalen kruis, een oud mikpunt voor granaatwerpers.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes