Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute de Bisselt

Waar: Mookerheide

Tuinen op landgoed Mookerheide
2 uur 4
6,2 km

Over de route

Wandel door de Bisselt tussen Mook en Groesbeek. Gelegen op de provinciegrens van Gelderland en Limburg. Deze route leidt je door de bossen en open gebieden van Natuurmonumenten over de Natuurbegraafplaats en het jugendstil jachtslot Mookerheide.

  • Volg voor de route de paarse pijltjes.
  • Vind je 6,2 kilometer te kort? Kies dan ook nog voor de gele pijltjes van de Twee Schansenroute van 5 kilometer. Met deze route loop je tevens over de Heumensche schans en de Mookerschans. De route kan daarna weer worden vervolgd met de paarse pijltjes. Of maak een extra rondje over de Mookerheideroute van 3 kilometer, bij wandelknooppunt 24 loop je dan rechtdoor naar de parkeerplaats en dan volg je de rode pijltjes.

Waar kun je starten

Mookerheide uitzicht
Startpunt

Parkeerplaats Heumensebaan - Bisseltsebaan

Wat kom je onderweg tegen?

Jachtslot Mookerheide kasteelroutes

1. Landgoed Mookerheide

Meer dan 100 jaar geleden werd dit prachtige jachtslot in jugendstil stijl gebouwd. Jan J. Luden uit Heumen gaf de opdracht in 1904 aan twee architecten uit Nijmegen. Aan de voorzijde lag een rozentuin en een vijver met fontein en een ijskelder. Hier werd het ijs uit de winter opgeslagen, zodat ze dit gedurende het jaar konden gebruiken als koelkast. Tussen 1947 en 1985 was het complex in eigendom bij de Zusters van Dominicanessen van Bethanië.

Natuurmonumenten heeft het jachtslot met tuinen en omliggend natuurgebied in 1985 aangekocht van de zusters. Tussen 2013 en 2016 zijn de historische kassen en tuinen gerestaureerd. Natuurmonumenten is momenteel het jachtslot aan het restaureren. Wil je daar meer over weten, kijk dan hier.

TIP: Wijk even van de route af, maak een rondje om het gebouw heen. Ga eens mee met een van de vele excursies in het jachtslot en over het landgoed.

Boomboeket Mookerheide

2. Zevenstammige eik

In het parkbos van het landgoed vind je een aantal bomen die uit meerdere stammen lijken te bestaan. Een gril van de natuur of is hier meer aan de hand? Er zijn verschillende redenen waardoor deze 'boomboeketten' zo gegroeid kunnen zijn. In dit geval is het zo dat in de tijd van landgoed Bethanië meerdere bomen in één plantgat geplant werden. Een boomboeket kan ook ontstaan zijn, als een boom periodiek werd afgezaagd, waarna er meerdere stammen ontstonden. Maar zoals met alles in de natuur, kunnen ook zomaar de vreemdste vormen ontstaan. Eén ding is zeker: deze meerstammige bomen blijven bijzonder om te zien.

Oude poort op Mookerheide

3. Oude poort

Aan de linkerkant ziet je in het bos twee oude zuilen. Deze zijn vermoedelijk aangelegd tijdens de bouw van het jachtslot. Via deze weg was het gebouw makkelijker te bereiken, omdat de heuvel hier geleidelijk omhoog gaat. Zo werden goederen omhoog gebracht naar het jachtslot. Dit is een aanname, we hebben hier geen hard bewijs van.               

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Vliegen met drones niet toegestaan

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Foodtrucks De Tuin van Molenhoek

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda