Ga direct naar inhoud
Terug

Landgoedpad

Waar: Natuurgebied Landgoed Mookerheide

Landgoed Mookerheide luchtfoto
20 minuten
1 km
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

In het uiterste noorden van Limburg vind je een uniek landgoed, dat bestaat uit een jachtslot in jugendstil stijl, oude nutstuinen en kassen, een parkbos in Engelse landschapsstijl en heide. Ontdek via het familiepad de veelzijdigheid van Landgoed Mookerheide. Deze wandelroute heeft stevige en vlakke paden en is daardoor geschikt voor jong en oud, inclusief kinderwagen, rolstoel en rollator.

Let op! Wij doen ons best om het pad altijd op orde te hebben. Vanwege de restauratie van het jachtslot en de bijbehorende werkzaamheden kan het zijn dat het halfverharde pad minder goed begaanbaar is. Dit proberen wij uiteraard te voorkomen. 

Landgoed Mookerheide ligt ten zuiden van Nijmegen. Wanneer je de heuvel oprijdt, valt direct het spierwitte jachtslot op, maar daaromheen liggen nog verschillende andere pareltjes verborgen. Zoals het parkbos met de vele verschillende boomsoorten. Of de historische kassen en tuinen, waar vroeger de nonnen en nu vrijwilligers van Natuurmonumenten van alles verbouwen en je zomers een pluktuin (tegen betaling) vindt. Je kunt heerlijk rondwandelen over het landgoed en speuren naar de vele historische elementen die horen bij een landgoed van weleer.

 • TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; je volgt de rode pijltjes.
 • Langere wandeling? Breid je wandeling uit met een rondje over de natuurbegraafplaats op het landgoed.  Natuurbegraafplaats Mookerheide is geen traditionele begraafplaats, maar een laatste rustplek die opgaat in de natuur. Op de open plekken in het bos geniet je van vele vlinders en vogelgezang. De paden op de natuurbegraafplaats zijn ook toegankelijk voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.

Waar kun je starten

Jachtslot Mokerheide
Startpunt

Parkeerplaats Landgoed Mookerheide

Wat kom je onderweg tegen?

Mookerheide wat wij doen

1. Historische kassen en tuinen

Toen Natuurmonumenten het landgoed in 1985 verwierf was er van de tuinen en kassen weinig meer over. Na jaren van herstel kun je de kassen en tuinen weer in hun oude glorie bewonderen. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop.

Ook nu wordt er weer goed voor de tuinen gezorgd; een grote groep vrijwilligers van Natuurmonumenten is hier meerdere keren per week druk bezig! Als de poort open is, neem dan gerust een kijkje in de ommuurde tuin en kas. 

Je vindt hier ook Zelfgeplukt, de pluktuin van Doris Nielen. Je kunt hier een mooi boeket kopen. Leuker nog, je kunt het zelf plukken! Het plukseizoen loopt van april t/m oktober. Kijk voor de openingstijden op de website zelfgeplukt.nl.

Opening natuurbegraafplaats Maashorst

2. Natuurbegraafplaats

De Mookerheide spreekt tot de verbeelding; zowel de natuur als het landgoed. Met de komst van de natuurbegraafplaats komt er een bijzonder aspect bij. Het biedt mensen een unieke, eeuwige rustplek in de natuur. Waarbij respect voor de natuur voorop staat!

Natuurbegraven Nederland is op het landgoed partner van Natuurmonumenten en levert een bijdrage aan de natuurontwikkeling van landgoed Mookerheide. Je kunt hier heerlijk wandelen in een oase van rust op de rolstoelvriendelijke paden. Wil je meer weten over Natuurbegraven Nederland, de samenwerking met Natuurmonumenten en de natuurbegraafplaats op de Mookerheide? Neem dan een kijkje op de website natuurbegravennederland.nl.

Blote voeten

3. Prikkel je zintuigen!

Er zijn hier mooie plekjes om even te pauzeren en de natuur te beleven! Sluit eens een tijdje je ogen, zeg niets en luister naar de omgeving. Wat hoor je allemaal? Vogels, wind, insecten misschien? Prikkel ook andere zintuigen, voel eens een grasspriet of blaadjes tussen je vingers met je ogen dicht. Je zult merken dat je zintuigen op scherp komen te staan en je alles veel beter ervaart. Geniet ervan!

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  De gehele route is halfverhard en geschikt voor rolstoelen, kinderwagens en mensen die voor het wandelen afhankelijk zijn van een stevige en vlakke, soms licht hellende ondergrond. Toch adviseren we rolstoelgebruikers om de route met begeleiding te doen aangezien er een paar glooiende stukken in zitten.

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Wandelen op wegen en paden

  Je bent van zonsopgang tot zonsondergang welkom op de prachtige paden. 

 • Honden welkom, mits aan de lijn

 • Vliegen met drones niet toegestaan

 • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

 • Parkeerplaats

  Je vindt Landgoed Mookerheide ten oosten van Molenhoek. De parkeerplaats ligt aan de Heumensebaan 2 in Molenhoek. De grote parkeerplaats is het startpunt en tevens geschikt als invalidenparkeerplaats.
 • Openbaar vervoer - met de trein

  Landgoed Mookerheide is met de trein bereikbaar, vanaf station Mook - Molenhoek. Neem vanaf het station de weg richting het viaduct. Steek het viaduct over en loop rechtdoor het landgoed op. Pas wel op, dit is een flinke helling, want het jachtslot staat bovenop de stuwwal.
 • Pluktuin Zelfgeplukt

 • Foodtrucks De Tuin van Molenhoek

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda