Ga direct naar inhoud
Terug

Maldensch Vlak - Heumensoord

Waar: Heumensoord

Heumensoord bos en heide
1 uur 32
5 km

Over de route

Al ligt Heumensoord pal tegen de bebouwde kom van Nijmegen: hier in het bos ervaar je de natuur gelijk. Tijdens de Maldensche Vlakroute snuif je de geur van naaldbomen in de zon of van een herfstige beukenlaan op.  Luister naar het geluid van roffelende spechten en ‘miauwende’ buizerds. Elk seizoen is hier mooi. De route is 5 kilometer.

TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; volg de gele pijltjes.

Waar kun je starten

Heumensoord
Startpunt

Startpunt Groesbeekseweg/Zweefvliegveld

Wat kom je onderweg tegen?

Hardlopen op Heumensoord

1. Beukenlaan

De beuken, die samen de beukenlaan vormen, staan hier al 150 jaar. Doordat ze zo oud zijn, ontstaan er gaten en scheuren in de bomen. De kans is groot dat je zwarte spechten en andere holenbroeders in de bomen ziet zitten. Met hun scherpe snavel pikken ze grotere gaten en steken ze hun lange tong erin voor een lekker hapje. Misschien hoor je een specht wel roffelen..?

 

2. Zweefvliegveld

Het zweefvliegterrein is onderdeel van natuurgebied Heumensoord maar is niet vrij toegankelijk. Het herbergt veel bijzondere vogels, planten en zeer zeldzame korstmossen.

3. Stuwwal

Heumensoord maakt deel uit van een groot bosgebied, gelegen op de stuwwallen tussen Nijmegen en Mook. De stuwwal ontstond toen een gletsjer met zijn enorme gewicht zand en stenen voor zich uitschoof. Toen het warmer werd en het ijs verdween, bleef de heuvel achter in het landschap. Heumensoord ligt bovenop de stuwwal, deze route loopt over het vlakke deel. Maar enige glooiing is hier toch merkbaar.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda