Wandelen

Maldensch Vlak - Heumensoord

Wandelen

Maldensch Vlak - Heumensoord

Al ligt Heumensoord pal tegen de bebouwde kom van Nijmegen: hier in het bos ervaar je de natuur gelijk. Tijdens de Maldensche Vlakroute snuif je de geur van naaldbomen in de zon of van een herfstige beukenlaan op.  Luister naar het geluid van roffelende spechten en ‘miauwende’ buizerds. Elk seizoen is hier mooi. De route is 5 kilometer.

TIP: Deze route is goed zonder kaart te lopen; volg de gele pijltjes.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Beukenlaan

De beuken, die samen de beukenlaan vormen, staan hier al 150 jaar. Doordat ze zo oud zijn, ontstaan er gaten en scheuren in de bomen. De kans is groot dat je zwarte spechten en andere holenbroeders in de bomen ziet zitten. Met hun scherpe snavel pikken ze grotere gaten en steken ze hun lange tong erin voor een lekker hapje. Misschien hoor je een specht wel roffelen..?

Hardlopen op Heumensoord
Beukenlaan

2Zweefvliegveld

Het zweefvliegterrein is onderdeel van natuurgebied Heumensoord maar is niet vrij toegankelijk. Het herbergt veel bijzondere vogels, planten en zeer zeldzame korstmossen.

3Stuwwal

Heumensoord maakt deel uit van een groot bosgebied, gelegen op de stuwwallen tussen Nijmegen en Mook. De stuwwal ontstond toen een gletsjer met zijn enorme gewicht zand en stenen voor zich uitschoof. Toen het warmer werd en het ijs verdween, bleef de heuvel achter in het landschap. Heumensoord ligt bovenop de stuwwal, deze route loopt over het vlakke deel. Maar enige glooiing is hier toch merkbaar.

4De Romeinen

Je staat bij een archeologisch monument: de resten van een Romeinse wachtpost uit de 3e eeuw. Deze maakte deel uit van een keten van wachtposten aan de grens van het Romeinse rijk. De Romeinen gaven berichten door met behulp van fakkels en vlaggen. De wachtpost in Heumensoord was van hout, ongeveer 20 bij 20 meter groot en bedekt met dakpannen. Het gebouw was uitgerust met een uitkijktoren van zo'n acht meter hoog.

De wachtpost lag aan de belangrijke weg van Nijmegen naar Maastricht en Tongeren, de Romeinse voorloper van de A73. De weg volgde een kaarsrechte lijn van Nijmegen naar de Maasovergang bij Mook. De wachtpost was zo aangelegd dat men vanuit de toren zowel het laat-Romeinse fort van Nijmegen (op het Valkhof) als Cuijk kon zien liggen.

Tegenwoordig is het terrein van de wachtpost afgedekt met gaas en zand om het te beschermen tegen schatgravers: metaaldetectoren slaan voortaan helemaal op hol. De grachten zijn weer zichtbaar gemaakt in het landschap. Ben je geïnteresseerd in de Romeinse geschiedenis van Nijmegen en omgeving, bezoek dan museum het Valkhof in de stad.

Romeinse wachttoren Heumensoord
De Romeinen

5Dubbele route

Je komt hier de Bos & Heideroute van 6 kilometer tegen die door het noordelijke deel van Heumensoord gaat. Hier loop je langs een aantal heidevelden en mooie stukken met rododendrons. Als je de route volgt kom je vanzelf weer terug op deze plek en kun je weer de gele route oppakken.

Heumensoord - Bos en heide
Dubbele route

6Maldensch Vlak

Het Maldensch Vlak was vroeger een onderdeel van de grote heide tussen Nijmegen en Plasmolen, de Mookerheide. Later zijn er bomen aangeplant en zijn de stukjes heide kleiner geworden. Het Maldensch Vlak is nu allemaal bos. 

Maldensch Vlak Heumensoord
Maldensch Vlak

7Eindpunt

Wij hopen dat je een mooie wandeling hebt gemaakt. Het maken en onderhouden van de routes is mede mogelijk dankzij steun van onze leden.

Wil jij ook lid worden >>

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.