Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug, Doorn

Waar: Kaapse Bossen

Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen - Doorn Utrechtse Heuvelrug
1 uur 41
5,05 km

Over de route

Wandel 5 kilometer over lanen en bospaadjes in de Kaapse Bossen bij Doorn. Je komt niet alleen vogels, paddenstoelen en planten tegen, maar ook mysterieuze objecten, zoals de stenen tafel en de Doornse kei. Tijdens deze wandelroute ontdek je de natuur en cultuur van de Kaapse Bossen. De Kaapse Bossen liggen in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, dat zich uitstrekt van Driebergen tot Rhenen.

Ook voor kinderen is deze boswandeling zeer geschikt. Onderweg is er van alles te doen: een uitkijktoren, klimbomen, bijzondere stenen en zand om in te spelen.

Route is gemarkeerd met rode paaltjes. 

Waar kun je starten

Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen
Startpunt

Parkeerplaats Kaapse Bossen

Wat kom je onderweg tegen?

1. Start

Welkom in de Kaapse Bossen! Volg vanaf de parkeerplaats in het begin de rode route. Direct merk je dat je op de Utrechtse Heuvelrug loopt; het pad stijgt snel. De gaten langs dit pad zorgen ervoor dat de grond bij hevige regen niet wegspoelt. En houden het nodige water vast voor de droge bosbodem. 

Klimboom
Klimboom

2. Klimboom

Deze dikke spar is begin jaren negentig omgewaaid. Zijtakken houden de boom van de grond, waardoor de stam niet snel wegrot. Ideaal om te beklimmen! Bij de wortels zie je veel kleine gaatjes. Ze zijn gemaakt door kevers en andere insecten die dol zijn op dood hout.

Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren
Vroegere uitkijktoren

3. Vroegere uitkijktoren

Op dit kruispunt van beukenlanen zie je vier betonnen fundamenten van een vroegere uitkijktoren, de Houten Kaap. Die werd rond 1932 gebouwd en heeft hier tot 1970 gestaan. Het was in de jaren dertig een trekpleister van het Kaapse Bos, waarvoor je destijds entree moest betalen. Twee uitzichttorens, een bijzondere zwerfkei en stenen tafel zorgden destijds voor vermaak van de bezoeker. Achter het bankje staat een dode beuk met opvallend veel gaten. Dit zijn oude spechtenholen.

Praktische informatie

  • Uitkijktoren De Kaap

  • Châlet Helenaheuvel

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda