Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kardinge

Waar: Kardinge

Kardinge
40 minuten
5 km

Over de route

Deze wandelroute van ongeveer 5 km loopt door Kardinge en leid je langs graslanden, door bossen en langs moerassen. Het natuurgebied zit ieder jaargetijde vol leven en is rijk aan allerlei vogels. Geniet van de rust en de ruimte in dit natuurgebied aan de rand van de stad Groningen. Kom je vroeg in de ochtend? Wie weet kom je nog oog in oog te staan met een ree.

Grasland en bos

De vochtige graslanden vol bloemen trekken allerlei weidevogels aan, soms broeden ze zelfs vlak langs het pad. De vele insecten die op de bloemen leven, trekken veel insectenetende vogels. In de plassen zie je allerlei soorten eenden zwemmen. Je ziet hier naast de wilde eend ook smienten, kuifeenden en slobeenden. In de bossen hoor je vaak veel vogels. Heel soms zie je tegen de avond een kerkuil over het land scheren op zoek naar een prooi.

Noorddijk

Aan de noordkant van Kardinge ligt het lintdorp Noorddijk. Oude boerderijen met iepen en wilgen op het erf liggen in een lint langs de weg. De Noordermolen regelde tot 1980 de waterstand in het gebied. Nu zorgen vrijwilligers ervoor dat de molen nog regelmatig draait.

Start route

De route begint en eindigt bij de parkeerplaats van Transferium Kardinge en is aangegeven met gele paaltjes. 

Waar kun je starten

Winter in Kardinge
Startpunt

Parkeerplaats P+R/Transferium Kardinge

Wat kom je onderweg tegen?

Uitkijkheuvel

1. Uitkijkheuvel

Vanaf de parkeerplaats ren je naar de uitkijkheuvel en over de dam neem je het pad naar links de heuvel op. Boven op de heuvel zie je de skyline van de stad Groningen. De Martinitoren en de toren van de Der A-kerk steken boven de lagere bebouwing uit. Bij helder weer kun je achter de stad het vlakke land van de provincie Groningen zien liggen. Neem aan de andere kant van de heuvel het pad naar beneden. Volg de paaltjes tot je onder aan de heuvel bent. Ga bij de kruising naar rechts en hou bij de Y-splitsing rechts aan. Ga verder langs het fietspad.

Aalbes

2. Golfbaan, vliegerveld en plukbos

Aan de rechterkant liggen de golfbaan en het riet dat de zuivering van het water van de zwemplas verzorgt. Aan de linkerkant liggen het vliegerveld en het plukbos. Daar oogst je in de zomer en vroege herfst heerlijke vruchten en noten. Op een zomerse dag pluk je een bos bloemen op de plukweide. Of zie hoe in de winter de vogels zich te goed doen aan het graan dat tussen de bloemen is gezaaid.

 

Herefordrunderen

3. Herefordrunderen

Vervolg de route door nu rechtsaf het fietspad over te gaan. Je bent nu in het begrazingsgebied. De Herefordrunderen die hier lopen, houden de begroeiing kort zodat het gebied niet dichtgroeit en de weidevogels de ruimte hebben om de broeden. De mest van de koeien is weer heel aantrekkelijk voor allerlei insecten, zoals bijvoorbeeld mestkevers.

Praktische informatie

  • Sportcentrum Kardinge

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes