Ga direct naar inhoud

De Brakel op landgoed Eerde

Boerderij De Brakel is een van de boerderijen van landgoed Eerde. De boerderij staat op een net iets hoger en droger deel van het Eerder Broek, dat vroeger een uitgestrekte natte heide was. Twee keer per dag kwam een melkwagen langs. Om de vaak modderige zandweg begaanbaar te houden, is de Brakelweg in de loop der tijd wel een meter opgehoogd.

De Brakel op landgoed Eerde

De streekeigen boerderij is van het hallenhuistype en heeft lage, gemetselde bakstenen gevels en een hoog opgaand riet gedekt schilddak. De boerderij staat met de achterzijde naar de weg. In de achtergevel zit een onderschoer met in de gevel terug liggende deeldeuren. In de voorgevel zitten vensters met een roedeverdeling. De luiken zijn geschilderd in de kleuren van het landgoed, gele zandlopers op een zwarte ondergrond. Dit zijn de kleuren van de familie Van Pallandt die vanaf 1708 eeuwenlang het kasteel en landgoed Eerde bezat.

Luiken van de boerderij De Brakel op Eerde

Familienaam

Op een groot deel van de boerderijen van Eerder Achterbroek wonen al generaties lang dezelfde families. De naamstelling van de boerderij is dan ook vaak gekoppeld aan de familienaam. 'De Brakel' is van de familie Brakert die deze boerderij en haar oudere voorganger al vele generaties lang bewoont.

Bijgebouwen

Op het erf staan bijgebouwen als een hooiberg en een bakhuis. Ook fruitbomen, een moestuin en een put met haal zijn karakteristiek voor dit Sallandse erf. Door de solitaire hoge loofbomen lijkt het erf op te gaan in het landschap.

  • Bouwjaar: Eind 18e- begin 19e eeuw
  • Architect: Streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument