Halve marathon Oldenzaal steunt Natuurmonumenten
De Stichting Halve Marathon Twente organiseert dit jaar weer een halve marathon en wel op zondag 3 oktober 2021. Nu steunen de rennende deelnemers de natuur voor drie opeenvolgende jaren. De bijdrage van de lopers komt, in willekeurige volgorde, ten goede aan drie bewoners van het gebied: de kleine ijsvogelvlinder, de ijsvogel en overstekende padden.
Pronkstuk onder loopevenementen
In oktober start altijd het pronkstuk van de vereniging: de halve marathon. De route gaat door het mooie glooiende Twentse landschap en kent diverse ‘hoogtepunten’: de Tankenberg, de Wilmersberg, de Hakenberg en de Paasberg. Deze hoogteverschillen zijn echte kuitenbijters en kenmerken dit bijzondere evenement. Medewerkers, vrijwilligers en ook leden van Natuurmonumenten doen er alles aan om dit unieke heuvelachtige stukje Twente te behouden. Alle hulp is daarbij welkom.
Bossen voor de kleine IJsvogelvlinder
Naast de ‘bergen’ kenmerken ook oude loofbossen het gebied tussen Oldenzaal en De Lutte. De route voert de deelnemers door bospaden langs beekjes en bronnen: het leefgebied van de kleine ijsvogelvlinder. Twente is één van de laatste gebieden in Nederland waar je deze zwart-witte fladderaar nog ziet. De vlinder is afhankelijk van bomen en kamperfoelie. Met name landschappen waar graslanden langzaam overgaan via struikgewas naar bossen vormen de ideale leefomgeving. Kamperfoelie is de waardplant voor de kleine ijsvogelvlinder. De enige plant waar de vlinder haar eitjes op afzet en waar de rups zich ontwikkelt. We koesteren daarom de kamperfoelie om te voorkomen dat ook de laatste kleine ijsvogelvlinders verdwijnen. Dat vraagt om goed beheer en uitgekiend maaiwerk. Met de extra steun kunnen we hier nog meer op inzetten.
Bronnen en beken voor de IJsvogel
Naast de bergen die echte kuitenbijters zijn, passeren de lopers onderweg ook beekjes en bronnen. Helder stromend water is nodig voor de ijsvogel. Daar helpen we deze felblauwe vogel graag aan. De ijsvogel is afhankelijk van helder stromend water. Vanaf een laaghangende tak bespiedt hij de visjes en neemt dan doelgericht een duik. De ijsvogel bouwt zijn nestje in steile oeverranden. We gaan met de financiële steun extra inzetten op de oeverranden zodat er blijvend goede plekken zijn voor de ijsvogelpaartjes met hun jongen.
Oversteek voor de kikkers en padden
De steun gaat ook naar de padden die aan het einde van de winter in het donker vanuit de bossen naar de bronnen en poelen lopen om te paren en hun eitjes af te zetten. Bij het oversteken van wegen laten veel padden het leven. Zo ontzettend jammer. We gaan rasters langs de weg plaatsen die de dieren naar ingegraven emmers leiden. Daar vallen ze in. ’s Ochtends vroeg brengen we de padden veilig naar de overkant.