Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ik kom hier nooit weer!

16 december 2020 | Simone Damhof

Van afstand zie ik ze al aankomen, man en vrouw met een dartelende, niet aangelijnde hond. Ik nader hen en stop mijn elektrokar, stel me vriendelijk voor en zeg dat ze hun hond moeten aanlijnen en waarom. Ik geef aan dat ik niet bevoegd ben om te bekeuren en vertel hen dat een bekeuring in de papieren kan lopen. De man hoort mijn verhaal aan en de dame wandelt door en bijt me in het voorbijgaan toe ‘ik kom hier nooit weer!’ Ik moest wel even slikken.

blog 9 ik kom hier nooit weer header simone damhof

In herhaling

De ochtend voor het ‘ik-kom-hier-nooit-weer-voorval’ wandelden drie collega’s en ik door het Buurserzand. Er kwamen ons wandelaars tegemoet. De hond hadden we al gezien. Die vermaakte zich prima ‘al rennend door de heide’. Onze collega toezichthouder hield de wandelaars staande, stelde zich voor en waarschuwde ze. Een bekeuring kan al gauw in de honderden euro’s lopen. Ten eerste mag de hond sowieso niet loslopen en ten tweede bevonden we ons in een Natura2000 gebied. Dat is zo’n bijzonder natuurgebied dat er ook bijzonder hoge bedragen worden gerekend voor loslopende honden. Al helemaal als ze achter wild aangaan. Die middag viel ik dus gewoon ‘in herhaling’.

nachtzwaluw

De nachtzwaluw, een bijna onzichtbare vogel. In de gebieden rond Haaksbergen zijn ze soms te horen. Deze vogel legt eieren op de grond, bijvoorbeeld onder struikgewas.

Nog een keertje dan …

Zelf denk ik dat hondenbezitters heel goed weten dat honden in de meeste gebieden van Natuurmonumenten aangelijnd mee mogen. Maar ze laten toch vaak de hond los en gokken er op dat het goed gaat. Dat is zo jammer. 

Dus ik vertel nu gewoon nog een keer met plezier hoe ik erover denk: het gaat namelijk niet alleen om het genot van de wandelaar met loslopende hond in een natuurgebied. Het is een natuurgebied waar zandbijen in zandhopen leven, waar reeën en reekalfjes een veilige leefomgeving moeten hebben en waar bijvoorbeeld beschermde nachtzwaluwen hun plek vinden. Zij maken namelijk geen nest maar leggen de eieren op de kale bodem onder een boom, bosje of struik. Jij bent als bezoeker eigenlijk bij hen te gast. Gedraag je dan ook als een gast. 

Hooglander met kalf

Hoooglanders houden al grazend onze gebieden open. Moeders zullen hun kalfjes beschermen. Houd gepaste afstand, zo'n 25 meter. Loslopende honden kunnen 'paniek' veroorzaken in kuddes.

Bibberende konijntjes

Onze collega toezichthouder spreekt wandelaars met loslopende honden aan op hun gedrag en bekeurt niet direct. Echt niet. Maar ontmoet hem geen tweede keer met een loslopende hond, dan ben je wel aan de beurt. En natuurlijk begrijpen we dat een teckel geen ree dood bijt. Maar verstoring is op heel veel manieren funest. Denk aan het opjagen van wild waarbij dieren zich vastlopen in prikkeldraad, of het uitgraven van konijnenholen. Ik zie dan al direct die lieve kleine konijntjes angstig bibberend bij elkaar zitten onder in het hol. Het rennen door poelen of het nemen van een duik, weg kamsalamander. Hebben we het nog niet gehad over de hooglanders en andere grazers die in paniek raken door loslopende honden. En ook het opjagen en doden van kippen op erve Middelkamp in De Lutte kunnen we aan het rijtje toevoegen. De grootte van de hond maakt niet uit. Kleine, of doorgaans rustige honden kunnen ook behoorlijke schade, verstoring en stress veroorzaken. En andere wandelaars? Zijn die altijd even blij met jouw over-enthousiaste hond?

Kip

Kippen die gezellig scharrelen op erve Middelkamp. Een collega redde een keer een kip uit de bek van een boxer. Gewoon niet leuk.

En wat mag dan wel? Heel veel! 

Als je je hond lekker wil laten rennen in het buitengebied zijn er best veel mogelijkheden, maar je moet het maar net weten. Ik zocht wat dingen voor je uit:

  • Elke gemeente heeft een APV, daarin staat alles beschreven. Check het op de website van je gemeente.
  • Voor Twente hebben we veel gebieden in de gemeenten Haaksbergen en Losser.  APV Haaksbergen vind je hier en voor informatie over Losser, kijk je hier. 
  • In alle gebieden van Natuurmonumenten in Twente moeten honden aangelijnd, maar op andere plekken in Nederland hebben we losloopgebieden
  • Zoek de zandwegen in buitengebieden op. Vaak geldt er geen aanlijnverbod buiten de bebouwde kom.
  • Doggydating maakte een mooi overzicht van losloopgebieden en routes in Overijssel.
  • Voor Twente vind ik de losloopgebieden in het Lutterzand en Landgoed Twickel aanraders.
Simone Damhof
Simone Damhof