Samen werken aan natuurbeheer en - beleving
De beheereenheid van Natuurmonumenten in Twente beheert zo’n 25 gebieden samen met 200 vrijwilligers. Vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten wordt toch nog vaak gekoppeld aan het echte beheerwerk: hekken plaatsen, monitoren, rasters renoveren, maaisel opruimen en toezicht houden. Tot voor zo’n 10 jaar geleden was dit het beeld. Nu is het anders.
Promotie, administratie en chauffeurs
Inmiddels tellen we vijftien groepen vrijwilligers die ons bij allerlei werk assisteren. Denk bijvoorbeeld aan De Wakel in het Buurserzand waar vrijwilligers klaar staan met koffie en appeltaart voor bezoekers. De ektrokarchauffeurs-poule: een enthousiaste groep gidsen/chauffeurs die bezoekers een middag natuurbeleving bezorgen in Arboretum Poort bulten of het Buurserzand. Vrijwilligers die ARBO-zaken regelen of helpen bij onze administratie. Dames en heren die basisschoolprojecten begeleiden (waar toch een paar duizend kinderen per jaar van genieten) of die bij de infobalie van Arboretum Poort Bulten bezoekers informeren.
Samen werken aan natuurbeheer en - beleving
We hebben niet allemaal een ‘groene’ opleiding of achtergrond. Dat geldt voor het vaste team, een mix van professionals op het gebied van natuurbeheer en -beleving. Het is ook zeker van toepassing op de vrijwilligersgroepen. Er komen mensen uit de grafische industrie, het transportwezen, onderwijs, de bouw of defensie.
Natuur als doel
Het mooie is dat we wel allemaal één doel hebben: natuur beheren en behouden zodat bezoekers een fijne tijd in die natuur hebben. Bezoekers laten genieten, de verwondering in hun stem horen als ze bij de balie een kop koffie halen en ze vertellen over hun bijzondere ontmoeting met een ree. De MTB-club die dankbaar is omdat we een pad reviseerden. De verhalen van bejaarden over vroeger bij het Buursermeertje, als onze chauffeurs er met de elektrokar even pauze houden. De euforie als een collega-boswachter de klokjesgentianen ziet opkomen in de heide. Dat betekent dat we goed beheerden.
Geen vaste tijden, zelf je werk plannen
Vrijwilligers bij Natuurmonumenten hoeven op vaste tijdstippen te werken. We werken met roosters die vaak online staan en voor iedereen inzichtelijk zijn. Je geeft zelf aan wanneer je wilt helpen. We verwachten wel dat vrijwilligers enkele dagdelen per maand kunnen helpen, dit verhoogt ook de betrokkenheid. Een contract, kilometervergoeding, eventuele scholing, begeleiding en een inwerkperiode horen er natuurlijk bij. Het is wel flexibel maar niet ‘vrijblijvend’. Op dit moment zoeken we bijvoorbeeld chauffeurs voor onze promotiewagen en dames en heren die bezoekers kunnen informeren én over het werk van Natuurmonumenten kunnen vertellen.
Meer informatie
Meer informatie en de mogelijkheden voor aanmelding vind je hier: