Ga direct naar inhoud
Nieuws

Werken aan een bloemrijke boomgaard Hakenberg

27 mei 2020 | Simone Damhof

In de boomgaard op de Hakenberg hebben we een deel van de grasmat ondiep gefreesd zodat het zand weer boven kwam. In de zandlaag zijn ongetwijfeld nog oude plantenzaden aanwezig die weer gaan ontkiemen. Maar we zaaiden ook nieuwe bloemen in. Dat wordt genieten.

hakenberg bloemen slinger

Slinger van bloemen

In de natuur is niks recht. Een slinger van bloemen past in deze boomgaard het beste. We kunnen dan netjes om de boomwortels heen. Een slinger heeft nog een voordeel: doordat de zon niet op alle plekjes tegelijk kan schijnen (door de bochten) krijg je afwisselingen in warme en koudere delen. Dat vinden insecten ook fijn want dan kunnen ze kiezen of ze willen opwarmen in de zon of kiezen voor de schaduw.

Direct een kleurrijk plaatje

Klaproos, korenbloem, echte kamille en gele ganzebloem vind je ook op akkers maar we zaaiden deze nu ook in. Deze bloemen zorgen ervoor dat we direct dit jaar al kunnen genieten van een bontgekleurde bloemenslinger. In combinatie met de plantenzaden die al aanwezig zijn is het direct al  een bonte verzameling. Er komen vast al veel insecten op af voor de nectar.

Langbloeiende laatbloeiers voor volgend jaar

De graslandkruiden hebben wat meer tijd nodig om zich te vestigen en te gaan bloeien. Ze bloeien ook niet allemaal tegelijk. Insecten kunnen dan een lange tijd van het jaar nectar vinden. Veel vlindersoorten, zweefvliegen, bijen, hommels en wespen maken er dankbaar gebruik van. Straks kunnen we genieten van bijvoorbeeld duizendblad, knoopkruid, peen, slangenkruid en margrieten.

Fruit

Meestal laten we het fruit liggen. De bramenstruiken langs de randen van de boomgaard zijn een prima schuilplek voor kleine dieren. Bovendien snoepen vossen, muizen en vogels graag van de bramen. Ook het fruit dat blijft liggen is voer voor dieren.

Simone Damhof
Simone Damhof