Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zeven dingen die je over boswachters moet weten

10 november 2020 | Simone Damhof

Als ik vertel dat ik boswachter ben, roepen mensen vaak ‘dan wandel je vast veel!' Dat is het beeld van ons. En inderdaad je ziet ons meestal buiten. Maar we brengen ook echt veel tijd door in kantoor. Ik denk dat ik als insider nu een redelijk beeld heb over deze beroepsgroep. Ik deel ze graag ... zeven dingen die je over boswachters moet weten.

Blog 7

1. Onbenullige broodtrommels

Toen ik de eerste weken mijn weg zocht in de kantoren in Twente viel het me op dat veel boswachters echt ontzettend veel eten. De broodtrommels deden me denken aan de jaren zeventig oranje-Brabantia-met-schuifklep die bij mijn oma op het aanrecht stond. Zes tot acht boterhammen is niets, daar nog het nodige fruit bij en als extraatje soms ook nog left-overs van de avondmaaltijd van de dag ervoor.  

broodtrommel

Broodtrommels met minimaal zes boterhammen.

2. Gebakje? Ja!

Trek je in het kantoor een koelkast open, dan staat er bijna altijd wel gebak. Vrijwilligers die jarig zijn geweest, een succesje dat gevierd moet worden of een andere reden. En (bijna) iedereen roept ‘ja’ als er gebak getrakteerd wordt. Daar waar in vorige werkkringen altijd wel iemand op dieet was is dat in ons team nooit een onderwerp van gesprek. Ze schuiven het met smaak naar binnen. En als er gebak over is en de immense broodtrommel is ook leeg, dan gaat er bij enkele collega's gewoon nog een gebakje als toetje achteraan. Helaas voor mij, als ik daar aan begin ….

3. Relax … alles is altijd enigszins op tijd af

We werken met jaarplannen én hebben rekening te houden met de grillen van de natuur. Een uitdagende combinatie. Tijdens het broedseizoen willen we rust in de gebieden en als het te nat is in het najaar zakken we met werkzaamheden weg in de modder. Projecten plannen we rond deze, soms onvoorspelbare, natuur en dat maakt dat het af en toe gewoon ‘niet af’ is op een gepland tijdstip. Dat was voor mij in het begin behoorlijk wennen. Voor mijn collega’s meestal een kwestie van de planning aanpassen, dus is het altijd wel enigszins op tijd af.

Werkoverleg buiten

Werkoverleg buiten, heerlijk als het lekker weer is.

4. Passie

‘s Avonds uren op een dassenburcht zitten, starend in een gat in de grond. Wachten tot er een dassenpup uit komt. De jonkies wilden we koste wat kost redden nadat de  moeder verongelukte in het verkeer. Of in het pikkedonker ‘s avonds laat op pad om boomkikkers te zoeken. Maar ook samen met een projectgroep alles in het werk stellen om de waterhuishouding op orde te krijgen zodat weidevogels zich er weer thuisvoelen. En wat een feest als dit dan lukt.

laarzen

Ik heb ze nu ook. Dikke groene laarzen. Een must.

5. Kousenvoeten

Ik schreef al in mijn eerste blog dat ik tien jaar geleden mijn eerste week begon met orchideeën tellen. Op mijn leuke, maar weinig praktische laarsjes. Dat is verleden tijd. Inmiddels heb ik ook heerlijke thermo gevoerde rubberlaarzen. En als er een afspraak buiten is en het regent … jammer dan. Jack aan, laarzen aan en gaan. Slecht weer is er niet, slechte kleding wel. En als de modderlaarzen uitgaan, loop je gewoon op kousenvoeten in kantoor rond. Niemand die ervan opkijkt. 

MTB Tocht team Twente

Teamuitjes zijn altijd actief

6. Teamuitjes: fietsen & fietsen of wandelen & wandelen

Een teamuitje is altijd actief en meestal buiten. De laatste keer gingen we moutainbiken, 40 kilometer in twee uur, inclusief modderpaden, motregen en klimmetjes. Heerlijk, vooral als je niet zo’n geoefende fietser bent. Maar een goede maaltijd naderhand maakt voor mij dan al weer veel goed.

Ik zag in het begin de ‘velddagen’ al als teamuitje. Velddagen zijn vaak gekoppeld aan visies die we schrijven voor gebieden of we toetsen tijdens zo’n dag de kwaliteit van ons beheer. Wandelen of fietsen en struinen door het veld. Als je uit een wereld komt waar 'tijd is geld' een van de hoofditems is, kun je je voorstellen dat ik de eerste keren nogal verwonderd was. We struinden dan van A naar B in en de meeste collega's keken naar de grond. Ineens zie je dan 4 kerels blij om een plantje staan. Prachtig! Blijkt dat de groei van dat ene plantje het resultaat is van tijden lang beheer. In dit geval is tijd geen geld, maar is tijd dus goud waard. We kunnen immers niet nog meer natuur verliezen.  

7. Weinig ziekteverzuim, groen doet écht goed

In ons team is het ziekteverzuim laag. Natuurlijk loopt iemand wel eens ergens een verkoudheid op of raakt geblesseerd. Daar is dan ook alles mee gezegd. Ik ben ervan overtuigd dat dit het effect is van ons werk. Toch hebben wij ook te maken met projecten die soms niet zo lopen als gepland, overheden die anders beslissen of vraagstukken waar we niet snel een oplossing voor hebben. Als het ‘kantoor’- en denkwerk even teveel wordt gaan wij naar buiten, wandelend overleggen gaat heel goed. Ook de ommetje app van Erik Scherder zet ons aan om fit te blijven tijdens thuiswerkdagen en ontketent inmiddels een echte competitie. Naar buiten. Aanrader. 

Op mijn planning staan een aantal interviews met collega’s die ik zal delen. Een kijkje in de wereld van de boswachters. Er is genoeg te vertellen, dan weet je ook direct waarom we niet altijd buiten wandelen, ook al zouden we dat willen. 

Simone Damhof
Simone Damhof