Ga direct naar inhoud
Nieuws

Markante tuinbaas verlaat Hackfort

30 april 2020 | Anouk Ballot

We kennen Maarten Vos als de markante tuinbaas in gebieden van Natuurmonumenten in de Achterhoek. Nu is de tijd gekomen dat hij deze organisatie gaat verlaten om les te gaan geven op het MBO. Hij begon 10 jaar geleden op de landgoed Hackfort, waar onder zijn leiding de moestuin uitgroeide tot een grote publiekstrekker. En met het planten van meer dan een half miljoen voorjaarsbloeiers op Hackfort heeft Maarten, samen met vele vrijwilligers, voor een waar bloemenparadijs gezorgd.

Tuinbaas Maarten Vos geniet van de stinzenplanten Spaanse hyacinten op Hackfort

Op zijn visitekaartje staat nadrukkelijk ‘Tuinbaas’, met een hoofdletter, en geen ‘boswachter’. Maarten legt uit: “Na mijn start op Hackfort ben ik toegetreden tot het Tuinbazen Gilde. Elke buitenplaats of landgoed had vroeger een tuinbaas, welke leiding gaf aan een team tuinmedewerkers en de grote lijnen in de aanleg in het oog hield. Eigenlijk ben ik een vreemde eend in de bijt tussen al mijn collega’s boswachter. Het is ook een heel ander vakgebied, veel meer hovenierswerk.“

De start van publiekstrekker moestuin Hof van Hackfort

Toen Maarten op het landgoed begon stond het herstel van de net aangelegde historische moestuin nog in de kinderschoenen. Door de wat late start in het seizoen liepen de 15 vrijwilligers en Maarten achter de feiten aan en waren ze vooral veel onkruid aan het wieden. Al snel besloten ze een teeltplan op te zetten, zorgden ze dat de groenteplanten geleverd werden en werd een goede plattegrond gemaakt met duidelijke namen van de teeltvakken.

Vakman op het gebied van cultuurhistorie en buitenplaatsen

De laatste jaren zorgde de Tuinbaas samen met collega's en bijna 100 vrijwilligers voor het beheer en onderhoud van de landgoederen Hackfort, Het Enzerinck, 't Walien, Velhorst, Dorth en Beekvliet. Ook in Salland ondersteunde hij bij het beheer van de landgoederen de Colckhof en Eerde. Plezier haalt hij uit het herstellen van oude structuren, zoals ze in het verleden ooit zijn aangelegd. “Een heel mooi voorbeeld vind ik het herstelwerk aan de landschappelijke structuur van landgoed Het Enzerinck. Ik heb daar zelf ook weer veel van geleerd. Een opmerking die ik vaak kreeg is dat men ervaarde nu weer in een landschapspark te wandelen in plaats van een donker bos. Dan dacht ik ‘zo is het ooit bedoeld geweest’. Mooi!”

Genieten van duizenden voorjaarsbloeiers in de lente

Vanaf 2010 heeft Maarten samen met landschapsarchitecte Trudi Woerdeman op Hackfort mogen werken aan het planten van de voorjaarsbloeiers, ook wel stinzenplanten genoemd. Elk jaar verder lerend en ontdekkend een nieuwe fase ingaan. Het resultaat van is echt bijzonder dat vele bezoekers goed weten te waarderen.

Kennis overdragen op nieuwe generaties MBO-ers

Door de Corona-maatregelen neemt een afvaardiging van vrijwilligers gepast afscheid en later een enkele collega op kantoor. Een echt afscheid zal later nog volgen. Maarten zegt altijd een zwak te blijven houden voor Rijksmonument Hackfort, met het mooi coulisselandschap met het kasteel, het parkbos, de moestuin en de boomgaard. Toch heeft Maarten een nieuwe uitdaging gevonden. “Ik heb mijn kennis en kunde binnen Natuurmonumenten in de Achterhoek en Salland kunnen inzetten. Nu zal ik mijn kennis gaan overdragen aan nieuwe generaties beheerders op het MBO bij het ZONE college in Zwolle als docent Bos- en Natuurbeheer.”

 

 

Vrijwilligers op landgoed Velhorst nemen op gepaste wijze afscheid van Tuinbaas Maarten Vos
Anouk Ballot
Anouk Ballot