Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Ermelo: Oud Groevenbeek

Waar: Oud Groevenbeek

Theehuis Oud Groevenbeek
35 minuten
2,28 km

Over de route

Romantische vijvers, statige lanen en een heerlijke kinderspeelplek met koffie of thee met taart voor de liefhebbers. Beleef landgoed Oud Groevenbeek met haar sprookjesachtige villa, watertoren en druivenkas.

De route is prima zonder kaart of app te lopen. Speciale schoenen zijn hiervoor niet nodig. Volg de gele pijlen, dan kom je van alles op het landgoed tegen...

 

Waar kun je starten

Villa Oud Groevenbeek
Startpunt

Parkeerplaats Putterweg

Wat kom je onderweg tegen?

Telgterveld

1. Weide Telgterveld

Na het bos en de bomenlanen, ontluikt weide Telgterveld. Vroeger hoorde dit weiland bij de boerderij die vlakbij villa Oud Groevenbeek ligt. Natuurmonumenten beschermt dit weiland, omdat juist de afwisselingen in het landschap zo kenmerkend zijn voor het landgoed. Ook dieren vinden die afwisseling fijn; wie weet zie jij hier ook eens een bijzondere vlinder vliegen of een ree lopen?

Grafheuvel

2. Vijf grafheuvels

Landgoed Oud Groevenbeek is waarschijnlijk al heel erg lang bewoond. Dat kun je onder andere zien aan de grafheuvel waar je nu voor staat. In totaal kun je zo'n vijf grafheuvels op dit landgoed tegenkomen. Je ziet misschien dat we de bomen en struiken op de heuvel hebben weggehaald? Dit doen we om te voorkomen dat de wortels de grafheuvel zouden kunnen beschadigen. 

Groevenbeek

3. Spreng de Groevenbeek

Je komt nu aan bij de spreng, oftewel de Groevenbeek. Dit is een van de twee beken op het landgoed; ze zijn beide door de mens gegraven en dienden in de 17e eeuw als aandrijving voor watermolens Tegelijkertijd was het water heel belangrijk voor het landgoed zelf, kijk maar eens naar het washuis en de watertoren even verderop. Doordat we de kop (het begin) van de spreng een aantal jaren geleden een meter dieper hebben uitgegraven, staat de Groevenbeek weer een groot deel van het jaar vol water.

Bij het kruispunt van wegen gaat de route verder linksaf richting villa. Ga hier een klein stukje rechtsaf om bij het Theehuis te komen.

Praktische informatie

  • Kinderwagen en buggy

    De wandelroute Oud Groevenbeek is prima geschikt voor kleine kinderen en ouders. De paden zijn goed begaanbaar voor kinderwagens en buggies. 

  • Rolstoel met begeleider

    Dit wandelpad is door de parkeervoorziening aan de Putterweg (Watervalweg) en door de verharding goed geschikt voor mensen in rolstoel met begeleider. 

  • Theehuis Oud Groevenbeek

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda