Ga direct naar inhoud
Nieuws

Buren bijeenkomst gebiedsvisie Leggelderveld

10 november 2022 | Sanne van Gemerden

Het Leggelderveld is een prachtig voorbeeld van natte heide in Zuid-Drenthe. Soorten zoals valkruid, heidekartelblad en beenbreek doen elke liefhebber watertanden. Elke achttien jaar wordt de visie van een natuurgebied opnieuw bekeken en bijgewerkt. Deze winter doet Natuurmonumenten dat voor het Leggelderveld.

Valkruid Leggelderveld

Bewoners betrekken

Op donderdagavond 3 november ontvingen wij 32 bewoners uit de omgeving van het Leggelderveld voor een bijeenkomst. Na een welkomstwoord van gebiedsmanager Eric Menkveld gaf ecoloog Lars Kampjes in vogelvlucht de belangrijkste kenmerken van het gebied aan. Willem Klok lichtte toe wat de planning is voor de werkzaamheden van project Leggelderveld fase 2. Na de pauze was er ruimte om in gesprek te gaan. Het doel van de avond is te horen wat bewoners waarderen in het gebied en welke natuurlijke veranderingen hier eventueel aan kunnen bijdragen.

Hier kun je zelf bijdragen aan de natuurvisie.

Brede wespenorchis

Brede wespenorchis

Het Leggelderveld staat bekend om de prachtige en zeldzame flora in het gebied.

Gespreksonderwerpen

Er zijn veel onderwerpen besproken op deze avond. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met bomen en struiken aan de randen van de heide of welke wensen er zijn over recreatie. Veel mensen geven aan het Leggelderveld te waarderen. Wát er wordt gewaardeerd is wel verschillend; waar de één de rust noemt, meldt de ander juist de wens tot meer paden en toelaten van ruiters.

Natuurvisie in maart

De komende maanden gaat Natuurmonumenten aan de slag om de natuurvisie verder vorm te geven. Leidend is hierin hoe de natuur kan worden behouden en beheerd in de komende 18 jaar, binnen het beleid van Natuurmonumenten, natuurbeschermingswet, vogelhabitatrichtlijnen en Natura 2000. De genoemde onderwerpen tijdens de avond op 3 november worden hierop gewogen en waar mogelijk meegenomen.

In maart 2023 verwacht Natuurmonumenten de belangrijkste punten uit de gebiedsvisie te kunnen delen. Wilt u geïnformeerd worden over de uitkomsten van de gebiedsvisie en heeft u uw gegevens op de avond zelf nog niet achtergelaten? Stuur dan uw naam en e-mailadres naar Sanne van Gemerden onder vermelding van ‘Gebiedsvisie Leggelderveld’

Valkruid met landkaartje

Valkruid met landkaartje

Valkruid (ook wel wolverlei of arnica genoemd) is een zeldzame plant die nog op het Leggelderveld voorkomt.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)