Natuurgebied

Leuvenumse bossen

  • Eten & drinken
  • Fietsen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Leuvenumse beek

De langste beek van de Veluwe

Het geluid van stromend water, daar word ik altijd zó blij van als ik door de Leuvenumse bossen wandel. Onze Leuvenumse beek is de langste van de Veluwe. Een stoere beek die buiten haar oevers treedt in de winter en al slingerend haar eigen weg zoekt langs reusachtige beuken. Indrukwekkend!

Mirte Kruit
Mirte Kruit

Boswachter van dit gebied

Meer over Leuvenumse bossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Trek je wandelschoenen aan, haal je paardrijbroek uit de kast of pomp je fietsbanden nog eens goed op. Want door de Leuvenumse bossen kun je urenlang ronddwalen. Ontdek de verschillende soorten natuur: het stuifzandgebied met hoge zandduinen, de droge heide of de slingerende beek die door het bos stroomt.

  De Leuvenumse beek lijkt eindeloos: het  is de langste beek van de Veluwe. Hij is maar liefst zeventien kilometer lang en loopt dwars door de Leuvenumse bossen. Helemaal van het Uddelermeer tot aan het Veluwemeer. De beek is een paar jaar geleden hersteld. Nu kan hij weer helemaal zijn natuurlijke gang gaan. Hij slingert door het landschap en overstroomt bij hoog water. Wie goed oplet tijdens het wandelen langs de beek ziet misschien een blauwe flits voorbij komen: de ijsvogel! Een van de tientallen soorten vogels in de Leuvenumse bossen.

  Wild zwijn in Leuvenumse beek

  De Leuvenumse beek lokt veel dieren, zoals vogels, herten en wilde zwijnen.

  Wilde dieren in de Leuvenumse bossen

  Naast alle vogels in de Leuvenumse bossen leven hier ook veel andere wilde dieren. Ze zijn misschien iets moeilijker te vinden. Maar met een beetje geluk zie je sporen van wilde zwijnen, edelherten en reeën. Ook dassen, vossen en boommarters wonen hier. Wie er ‘s ochtends vroeg bij is maakt kans om een van deze wilde dieren in het echt te zien. En soms heb je geluk: zo ontmoette onze boswachter Nico in de Leuvenumse bossen eens een jonge boommarter, midden op de dag! Het donkerbruine, harige dier trippelde over de grond van boom naar boom, op zoek naar voedsel. Dus zo zie je maar, zelfs voor boswachters zit het bos altijd vol verrassingen.

  Hulshorsterzand

  Een unieke plek in de Leuvenumse bossen is het Hulshorsterzand. Een open stuifzandgebied, met heide en een rondtrekkende schaapskudde. Het gebied zag er heel anders uit toen Natuurmonumenten het ruim 100 jaar geleden kocht. Het stuifzand was helemaal dichtgegroeid met naaldbomen. Die waren hier ooit aangeplant, omdat mensen al dat stuivende zand vroeger maar lastig vonden. Men plantte er bomen op en het zand stuift niet meer. Maar daarmee verdwenen veel dieren en planten die thuishoren op open stuifzand.

  Terugkeer van soorten op het Hulshorsterzand

  Natuurmonumenten heeft de laatste jaren hard gewerkt om het zand wél weer te laten stuiven. Om de planten en dieren terug te krijgen die hier vroeger leefden én omdat stuifzandgebieden zeldzaam zijn geworden in Noordwest-Europa. En met succes! Er zijn heel veel dieren teruggekeerd. Zo broeden er drie keer zoveel paartjes van de zeldzame nachtzwaluw. En er vliegen nu twee keer zoveel soorten bijen op het Hulshorsterzand.

  60 nestkasten opgehangen op de Veluwe en in de Achterhoek

  Woningnood onder zeldzame draaihals

  Miereneters zijn het, deze ernstig bedreigde spechtensoort die overwintert in Afrika.
  Om deze zeldzame vogel te helpen is en pilot gestart in negen verschillende natuurgebieden.

  Lees meer over de draaihals

  Op excursie met de boswachter

  Luister naar de vogels, ga op paddenstoelensafari of speur naar sporen van wild.

  Reserveer een plekje

  De Leuvenumse beek

  De Leuvenumse beek is misschien wel de meest gefotografeerde beek van Nederland. Indrukwekkende beuken langs de oevers worden weerspiegeld in het water en geven de beek kleur. Van geel en oranje in de herfst tot frisgroen in het voorjaar.

  Volg de beek
 • Wandelen

  Wandelroute over het Hulshorsterzand op de Veluwe

  Deze wandelroute leidt je door en langs het grote stuifzandgebied Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe. Een prachtige, afwisselende wandeling door bos, langs heide en over stuifzand.

  • 7 km
 • Wandelen

  Familiepad Leuvenumse bossen

  Maak een korte wandeling door de Leuvenumse bossen, langs het water van de langste beek op de Veluwe. Door de halfverharde paden is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.

  • 2 km
 • Leuvenumse bossen

  Agenda

  Wild zwijn verscholen achter boom
  za 20 nov
  Wandelen

  Wildsafari op de Veluwe bij Ermelo

  Loop samen met de boswachter langs de langste beek van de Veluwe en ga op zoek naar sporen van edelherten, wilde zwijnen, vossen en reeën.

  Wintersafari op de Veluwe bij Ermelo
  zo 12 dec
  Dieren spotten

  Wintersafari op de Veluwe bij Ermelo

  Hoe komen dieren aan hun voedsel in de winter? Welke sporen laten ze na? Ga met de boswachter mee en ontdek het tijdens een stevige wandeling door de Leuvenumse bossen op de Veluwe. Na afloop eten we samen een kom snert.

  Wintersafari op de Veluwe bij Ermelo
  do 16 dec
  Dieren spotten

  Wintersafari op de Veluwe bij Ermelo

  Hoe komen dieren aan hun voedsel in de winter? Welke sporen laten ze na? Ga met de boswachter mee en ontdek het tijdens een stevige wandeling door de Leuvenumse bossen op de Veluwe. Na afloop eten we samen een kom snert.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Poolseweg
  • Poolseweg, 3852PW Ermelo (GD)
  • Voer 3852 PW Ermelo in je navigatiesysteem in of neem vanaf de A28 afslag 13 Harderwijk-Lelystad, dan de N302 richting Elspeet-Apeldoorn. Na 4 km eerste afslag linksaf nemen richting Leuvenum-Elspeet; de parkeerplaats is na ruim 2 km. aan de linkerkant, na hotel het Roode Koper. Als je niet naar Hotel Het Roode Koper gaat, dan daar ook niet parkeren. Vanaf de A1 afslag Kootwijk nemen en over de N302 richting Harderwijk; op de rotonde Nieuw Milligen rechtdoor richting Harderwijk; na 8 km rechtsaf richting Leuvenum-Staverden; voorbij hotel de Zwarte Boer 1e onverharde weg rechtsaf is de parkeerplaats.

  Huisregels

  Extra informatie

  Leuvenumse bossen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Leuvenumse bossen

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor zand en heide

  Natuurmonumenten houdt de Leuvenumse bossen al ruim honderd jaar in topconditie. Zonder maatregelen zouden de heide en de stuifzandgebieden dichtgroeien met bos. Met schapen zorgen we dat het landschap open blijft. In het bos krijgen de oorspronkelijke bomen de ruimte. Zo zorgen we voor ideale omstandigheden voor de planten en dieren die hier thuishoren. En natuurlijk denken we ook aan de bezoekers. We leggen paden en parkeerplaatsen aan, zetten bankjes neer en zorgen voor informatie.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo