Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vakantiegevoel op Marker Wadden

26 augustus 2024 | Wilco Meijers

Je kan er genieten van vogelrijke natuur, zonnen op het strand en zwemmen in zoet water. Boswachter Elsa Pater vertelt wat je momenteel op Marker Wadden kunt zien en beleven.

Zomer op Marker Wadden

Hoe is het deze zomer op Marker Wadden?

“Sinds half juli hangt er echt een zomerse sfeer, na een natte winter, nat voorjaar en veel hoogwater. Veel mensen leggen hier aan met een eigen bootje, zoeken ontspanning op het strand en wandelen hier rond om van de natuur te genieten. De meeste mensen komen echt voor de natuur. Tegelijkertijd zijn er veel vogels die hier met jongen rondscharrelen, soms zelfs van een tweede legsel.”

Vaart er dagelijks een veerboot? 

“De veerdienst is vijf dagen in bedrijf, alleen op dinsdag en woensdag niet. In ongeveer drie kwartier vaar je vanuit de Bataviahaven in Lelystad naar het haveneiland. Je koopt vooraf een retourkaartje voor een dagdeel met een vaste tijd voor de heen- en terugvaart. Je bent ongeveer 3,5 uur op het eiland.”

Kun je er ook zwemmen?

“Zeker, ik heb pas nog en duik genomen met een aantal vrijwilligers die op het eiland werken. Het strand gaat heel geleidelijk over in het zoete zwemwater van circa 21 C. Ik raad iedereen aan om je zwemspullen mee te nemen. Het is echt heerlijk om na een wandeling even in het water te plonsen. In het Paviljoen bij het strand kun je desgewenst ook wat eten of drinken.”

En overnachten?

“Op het haveneiland staan vier natuurhuisjes die via Landal worden verhuurd. Je kan daar in alle rust genieten van de vogelgeluiden en de zonsopkomst of zonsondergang. En met je verblijf steun je de natuur. De opbrengst is bestemd voor het beheer van Marker Wadden.”

Wat is je favoriete plek op het hoofeiland?

“Ik kom graag op het Noordstrand. Dat is best even lopen, maar dan ben je wel op een rustige plek waar je de ruimte ervaart en broedvogels zoals de bonkbekplevier en kleine plevier op het strand nestelen. Dat zie je in Nederland niet snel. Een andere favoriete plek is De Steltloper. Vanaf deze uitkijktoren besef je pas hoe groot Marker Wadden is; zeven schitterende natuureilanden in het Markermeer.”

Elsa Pater op Marker Wadden

Boswachter Elsa Pater op Marker Wadden

Welke vogels kun je hier nu zien?

“Er zijn nu veel broedvogels met opgroeiende jongen zoals kokmeeuwen, visdiefjes, allerlei soorten eenden, oeverzwaluwen en steeds meer riet- en moerasvogels. Zo kun je de baardman hier het hele jaar door zien. Marker Wadden is voor hen een heel geschikt leefgebied vanwege het vele riet dat zich goed ontwikkelt. Hetzelfde geldt voor de roerdomp die hier sinds twee jaar gezien en vooral gehoord wordt. Soorten die van kale bodems houden zoals kluten zie je nu iets minder vanwege de toegenomen vegetatie. Die zoeken de nieuwere natuureilanden op met nog veel kale slib- en zandbodems.”

Hebben de vogels nog last van de bezoekers op Marker Wadden?

“Dat valt mee. Het bezoekersaantal kunnen we dankzij de veerdienst goed reguleren en is aan een maximum gebonden. En er ligt een goed padennet met vogelkijkplekken waar je vogels kunt zien zonder ze te storen. Bovendien keert na vijven de rust terug en is alleen het haveneiland opengesteld. Op de overige zes eilanden komen incidenteel alleen boswachters en onderzoekers.”

Baardmannen op Marker Wadden

Baardmannen op Marker Wadden

Wat zie je nu aan plantengroei op het haveneiland?

“Heel veel bloeiende planten, vooral in de bermen. En steeds meer riet. Hier en daar ook nog moerasandijvie, al houdt die meer van kale slibbodems. En tot mijn verrassing groeien er ook zoutminnende planten zoals goudknopje en zeeaster. Kennelijk bevatten de bodems van Marker Wadden die gemaakt zijn van zand en slib uit het Markermeer, nog voldoende zout uit de tijd dat hier de Zuiderzee lag.”

Hoe gaat het met de natuur op de andere eilanden van Marker Wadden?

“Die ontwikkelt zich voorspoedig. Er leven grote aantallen steltlopers, meeuwen, sterns, eenden en zwanen. En de geulen en oeverzones dienen als kraamkamer voor allerlei vissen en waterdiertjes. Belangrijk, want het Markermeer kent verder weinig natuurlijke oevers en paaiplaatsen voor vissen.”

Ontwikkelt de natuur op Marker Wadden zich zoals gedacht?

“In grote lijnen wel. Riet en moerasplanten nemen snel toe op de voedselrijke bodems van de eilanden. En hier en daar komen ook bomen op zoals wilgen. Een deel daarvan hebben we in het begin weggehaald om ook andere vegetatie de kans te geven te groeien, maar niet overal. Je ziet nu een mix van waterrijke, open landschappen met af en toe een verrassing. Zoutminnende planten, een ijsvogel die je hier niet zo snel zou verwachten, de ijseend die hier voor het eerst in Nederland broedde, steeds meer soorten insecten, kikkers op het eiland, Marker Wadden blijft me verwonderen.”

Hoe onderhoudt Natuurmonumenten de voorzieningen op Marker Wadden?

“Dankzij onze vrijwilligers. We hebben vrijwillige schippers, eilandwachters, havenmeesters, excursieleiders, horecamedewerkers, schoonmakers, beheermedewerkers, technici, echt op alle vlakken helpen vrijwilligers mee. Zonder hen zou Marker Wadden niet kunnen draaien.”

Wat je jouw toekomstdroom voor Marker Wadden?

“Ik hoop dat dit innovatieve project als voorbeeld kan dienen voor de rest van Nederland en de wereld. Dat je niet alleen de natuur kunt beschermen en beheren, maar ook kunt herstellen en nieuwe natuur kunt creëren. Natuur die iets doet aan de woningnood voor planten en dieren, maar ook zorgt voor het gezond houden van onze  eigen leefomgeving. We kunnen hier in het klein laten zien wat op grote schaal mogelijk is. Het is heel mooi om daar met mijn neus bovenop te zitten.”
 

Bovenste foto: Steven de Bie, vrijwilliger op Marker Wadden

 

 

Wilco Meijers