Ga direct naar inhoud
Nieuws

Tip van de boswachter: haal je kerstdiner bij de boer in Midden-Delfland

15 december 2023 | Natascha Hokke

Een gouden tip voor deze kerst? Verzamel boodschappen bij boeren in de omgeving. Scoor de mooiste biodiverse streekproducten bij de boerenbedrijven rondom Rotterdam en bereid ’s avonds met elkaar een sterrenmaaltijd!

Kerst op De Onlanderij

Tussen Rotterdam, Delft en Den Haag vind je veel boerderijen met huisverkoop. Door een deel van je boodschappen te doen bij de boer of in de supermarkt voor biologische producten te kiezen, zorg jij met de keuze op je bord voor een mooi landschap om de hoek.

Maak kerst bijzonder met producten uit de buurt

Natascha Hokke is boswachter bij Natuurmonumenten op het Rotterdams platteland en in Midden-Delfland: “Hoe mooi is het om te kiezen voor producten van boeren uit de buurt? Niet alleen bereid je hiermee een heerlijk gerecht – afhankelijk van je eigen kookkunsten uiteraard - , tegelijkertijd draag je bij aan de boerenbedrijven in de directe omgeving en aan het polderlandschap waar je doorheen wandelt of fietst.”

Grutto op paal

Grutto in het voorjaar

Bewuste boodschappen = mooi landschap om de hoek

Het landschap van Midden-Delfland wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten én dagelijks beheren. Boswachter Natascha vertelt: “De boswachters en vrijwilligers van Natuurmonumenten kunnen niet alles zelf maaien en we hebben zelf geen koeien. Op deze manier werken we samen aan meer natuur in het boerenland. In het voorjaar zie je hier bloemen, bijen en vogels. Maar dit kun je niet volhouden zonder toekomstbestendig boerenbedrijf. Vandaar dat ik graag mijn boodschappen bij hen koop.”

Niet nadenken over het kerstmenu?

Geen inspiratie voor het menu? Kijk op PUUUR Midden-Delfland voor feestelijke recepten.

Soep lunch Ackerdijkse Plassen

Gezellig samen eten tijdens kerst

Boodschappen bestel je ook online

Ben je niet in de gelegenheid om boodschappen op locatie te doen? Via Rechtstreex bestel je de producten online en haal je ze af bij een punt bij jou in de buurt. Bestel online via:

Of zoek mooie producten via www.dekortsteweg.nl of Heerlijk van Dichtbij. Doe boodschappen bij supermarkt Gimsel of op de Rotterdamse Oogstmarkt. 

Door een deel van je boodschappen te doen bij de boer of in de supermarkt voor biologische producten te kiezen, zorg jij met de keuze op je bord voor een mooi landschap om de hoek.

Kerstdiner Rotterdam de boer op!

Eet natuurlijk lokaal tijdens kerst! Inspiratie vanuit Rotterdam de boer op!

Eet Natuurlijk Lokaal Kerstdiner

Meer inspiratie vind je ook op www.rotterdamdeboerop.nl, een brede beweging van boeren, natuurbeschermers en ondernemers en andere organisaties in de agro- en foodsector en wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. Samen werken we keihard aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd lokaal eten voor de stad én een goede boterham voor de boeren.

In een mooie coproductie met partner Rechtstreex heeft Rotterdam de boer op! drie filmpjes gemaakt waarin we inspiratie geven voor het kerstdiner. Chef Pien Muijser deelt in deze filmpjes, die gedeeld zijn op de socials van Rotterdam de boer op! en Eet Natuurlijk Lokaal, negen recepten met pompoen, knolselderij en aardappel. De filmpjes vind je op dit Youtube-kanaal, en de recepten vind je op de site van Rechtstreex. Eet smakelijk!

Winkel Hoeve Biesland bij Delft

Boerderijwinkel Hoeve Biesland

Doe boodschappen bij de boer!

Hieronder een greep uit de boeren waar je zeker langs moet gaan. Of kijk op voedselfamilies.nl voor een complete lijst boerderijwinkels rondom Rotterdam.

Hoeve Biesland

Bieslandseweg 1, Delfgauw

Voor een volle boodschappentas ga je langs bij Hoeve Biesland. In de boerderijwinkel verkopen ze alle ingrediënten voor een culinair maal. Ook vind je hier veel producten van collega-boeren uit de buurt, zoals de geitenkefir van Mart-Jan de Jong van de Bonte Weide. Rauwe melk mag je zelf tappen uit de melktank!

Hoeve Ackerdijk

Rotterdamseweg 223, Schipluiden

De koeien van boer Arie en zijn zoon Bas van den Berg lopen tevreden door de wei, waar ook grutto’s en tureluurs in het voorjaar hun kuikens grootbrengen. Dat wetende smaakt dat stukje kaas nog lekkerder! Echte boerenzuivel is te koop bij Boerderij Zuivel Delft. Of kijk hier voor de informatie over een biologisch vleespakket.

Hoeve Rust-hoff

Broekpolderweg 3, Maasland

Wil je graag vlees eten tijdens het kerstdiner? Deze dieren bij boer Jeroen van der Kooij hebben een goed leven gehad. Bestel een vleespakket en maak hier bijvoorbeeld zelf een gourmetschotel van.

Boerderij Landlust

Oostgaag 25a, Maasland

Biologisch boer Roel van Buuren boert op boerderij Landlust, waar de oudste delen uit 1670 stammen! Hij heeft Jersey-koeien, kippen en schapen. In de boerderijwinkel vind je rauwe Jersey-melk, Graaseieren, GraasKaas en Jerseyvlees.

Boerderij het Lansingerland

Hoeksekade 146 A, Bergschenhoek

In de boerderijwinkel van boerderij Het Lansingerland van Peter Gille koop je niet alleen je biologische producten, maar score je ook een lekkere organic wijn of bier voor bij dat sterrengerecht.

Hoeve Bouwlust

Oostgaag 31, Maasland

In de streekwinkel van kringloopboer Peter de Vette van Hoeve Bouwlust vind je een breed scala aan groente, fruit, zuivel én kerstcadeaus. 

Restaurant Bavette

Kortebuurt 15, Maasland

Heb je geen zin om te koken? Je kunt je kerstdiner ook bestellen bij boer Paul Sonneveld van Restaurant Bavette.

Uniek kerstcadeau? Adopteer een koe bij boer Dirk Gravesteyn

Oude Leedeweg 25, Pijnacker

En, zoek je nu nog een uniek kerstcadeau? Of wil je zelf meer betrokken zijn bij het boerenbedrijf? Voor 50 euro per jaar adopteer je een koe bij boer Dirk Gravesteyn in Oude Leede. Zo zorgen we samen voor een levend boerenland!

Fijne feestdagen!

Koe bij boer Jeroen van der Kooij op Hoeve Rust-hoff

Koe bij boer Jeroen van der Kooij op Hoeve Rust-hoff

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter