Ga direct naar inhoud
Nieuws

Een goede dag voor de boswachter met dank aan de goudvink

30 januari 2019 | Angelique Aerts

Boswachter Luc Hoogenstein is naast ongelofelijke natuurliefhebber ook fanatiek natuurfotograaf. De meest exotische beestjes heeft hij al op de gevoelige plaat weten vast te leggen. Maar een soort wil maar niet lukken: de goudvink.

goudvink

Vorige week ging Luc een aantal locaties rondom het Naardermeer bezoeken in het kader van monitoring. Je weet nooit wat je tegenkomt, dus ook de camera ging mee. De thermometer gaf een paar graden onder nul aan met als resultaat dat Luc’s neus al snel roder was dan die van de clinic clowns. Op de ondergelopen veenmosrietlanden waar hij moest wezen lag een dun laagje ijs. Te dun bleek al gauw, met een paar steenkoude voeten als resultaat. Gelukkig dook er een koereiger op tussen de Galloways en met de  zachte ‘pjuu’ van de tientallen goudvinken als achtergrondmuziek kon het leven slechter zijn. De goudvinken hopten van tak naar tak in de zwarte elzen om hun buikje rond te eten. Een tafereel dat hij al vaak had gezien, maar nooit had kunnen fotograferen. Kenmerkend voor de goudvink, lastig voor de fotograaf: altijd die takjes waar het fotogenieke vogeltje achter verstopt zit! Deze ochtend had Luc eindelijk geluk: een goudvink zat gunstig en Luc wist eindelijk dit bontgekleurde mannetje vast te leggen: Precies zoals een goudvink is: tussen de takken, vretend aan elzenproppen. Wat een cadeautje voor de boswachter op deze toch al mooie dag.

Tip van de boswachter

Wandel naar de Muggenbult en aanschouw zelf het spel van de goudvinken die hun buikjes vullen met zaad van de zwarte els en berk. De kans is groot dat je ook putters en grote barmsijzen ziet en ook de klapekster hangt rond in het Naardermeer.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts