Ga direct naar inhoud
Nieuws

Publieksprijs voor herbouw boerderijen Naardermeer

08 juli 2024 | Angelique Aerts

De recent gerestaureerde boerderijen aan het Naardermeer hebben de Publieksprijs bij de uitreiking van De Bazelprijs gewonnen. Deze prijs levert een bijdrage aan de kwaliteit van de leefbaarheid van buurten en wijken in Gooise Meren.

Naardermeer 13-15 boerderijen 2024 close up

Authentieke uitstraling

Door het publiek is gestemd voor de Publieksprijs. Burgemeester Han ter Heegde reikt de plaquette van de Publieksprijs uit aan Atco Architects voor de renovatie van de twee boerderijen Naardermeer 13‐15 en 17. Het juryrapport: “Voor beide locaties geldt dat het voor de plek, in het landschap van het Naardermeer, belangrijk is dat de authentieke uitstraling in stand is gebleven. De jury heeft veel waardering voor de inspanning om de gebouwen weer terug te brengen.”

Onweer en brand in twee boerderijen

Tijdens een zware onweersbui in 2017 sloeg bij beide boerderijen de bliksem in en brandden ze  grotendeels af. Natuurmonumenten heeft de historische boerderijen weer opgebouwd, waarbij duurzaamheid centraal stond. Een deel van de gevels en binnenmuren is behouden gebleven. Het

hout van de nieuwe kapconstructie komt uit bossen van Natuurmonumenten; het riet op het dak van Meerlust is afkomstig uit het Naardermeer. Boswachter Angelique Aerts: ‘We zijn ontzettend blij met de prijs en beoordeling van de jury. Natuur en cultuurhistorie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Helemaal in het Naardermeer, het eerst beschermde natuurgebied van Nederland. Wij beschermen en behouden ze al sinds de oprichting van Natuurmonumenten. Niet alleen voor nu, maar ook voor later.’ 

Kwaliteit van leefbaarheid

De Bazelprijs wil door het uitreiken van een tweejaarlijkse publieks‐ en vakprijs een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefbaarheid van buurten en wijken in Gooise Meren. Meer weten over de andere nominaties? Kijk op: www.debazelprijs.nl. De Bazelprijs zelf is dit jaar gewonnen door het ontwerp van veertig sociale huurappartementen aan de Kolonel Verveerstraat 74 in Naarden. 

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts