Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ottersporen in het Naardermeer

09 mei 2018 | Angelique Aerts

Een mooi bericht op deze zonnige dag, want in het Naardermeer heeft Marcel Vos van Waternet ‘ottergeil’ gevonden. Wat? Ja, ottergeil. Het is een van de sporen die otters achterlaten, een geleiachtige substantie die zowel mannetjes als vrouwtjes verspreiden op opvallende plekken zoals steigers, zanderige oevers en op loopplanken onder bruggen. De naam laat het al raden: het ottergeil heeft als functie seksuele signalen af te geven. Het ottergeil in het Naardermeer was afgezet op een hogere rietpol.

ottergeil

Geen incident

“Geweldig nieuws”, zegt boswachter Hanne Tersmette van Natuurmonumenten. “In november 2016 werd de otter voor het eerst sinds 50 jaar gespot bij de faunapassage tussen de Ankeveense Plassen en het Naardermeer. In 2017 werd het zeldzame dier een paar keer vastgelegd op cameravallen op diverse plekken in het Naardermeer. Maar het was alweer een tijdje stil. De vondst van gisteren betekent dat de eerste waarnemingen geen incidenten waren, maar dat de otter zich echt thuis voelt in het Naardermeer.”

Ambassadeur

Waarom de boswachter zo blij is? “De otter stierf in 1988 uit in Nederland en heeft sinds de herintroductie in 2002 moeite om weer een plekje te vinden. Het is een prachtig en waardevol dier voor de Nederlandse natuur. Het Naardermeer is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. Als roofdier staat de otter aan de top van de voedselpiramide en zijn aanwezigheid zegt veel over de kwaliteit van de natuur en het water in het Naardermeer. De otter is een ambassadeur voor de zoetwaternatuur en internationaal bedreigd. Het verkeer vormt het grootste gevaar voor de otter. Van de weinige otters in ons land worden er helaas heel erg veel doodgereden, zo’n 1/3e van de populatie! Overigens kun je de aanwezigheid van otters ook herkennen aan spraints, otterpoep, krabhopen, wissels en pootafdrukken, vertelt Hanne.

Eerste otter sinds vijftig jaar

Het Naardermeer is het eerste beschermde natuurgebied van Nederland en is door de natte natuur uitstekend geschikt als leefgebied voor de otter. De otter liet zich echter bijna 50 jaar lang niet zien in het Naardermeer. In de winter van 1967 zijn de laatste ottersporen in de sneeuw gevonden, vlakbij de eendenkooi in het Naardermeer. In 2010 werd een otter gespot in de nabijgelegen Vechtplassen, maar dit dier werd enkele maanden later doodgereden.

 

Natuurverbinding groot succes

Het Naardermeer en de Ankeveense Plassen werden tot 2013 van elkaar gescheiden door de drukke provinciale weg N236. Natuurmonumenten en de provincie Noord-Holland bundelden hun krachten om beide natuurgebieden met elkaar te verbinden. Onder de weg liggen nu twee grote faunapassages van respectievelijk 60 en 80 meter breed en vormen de breedste natte faunapassage van Nederland. De otter heeft het Naardermeer veilig bereikt via deze passage en heeft nu ook de mogelijkheid om zich te verplaatsen tussen deze twee moerasgebieden. De faunapassage heeft het Naardermeer uit haar isolement gehaald en daar maakt niet alleen de otter dankbaar gebruik van. Ook reeën, vossen en hazen maken intensief gebruik van deze onderdoorgang. “Of de otter zich definitief zal vestigen in het Naardermeer blijft nog even spannend, maar de voortekenen zijn in elk geval goed”, aldus Hanne.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts