Ga direct naar inhoud
Nieuws

Watercrassula gesignaleerd op Laegieskamp

31 mei 2017 | Angelique Aerts

In natuurgebied Laegieskamp, eigendom van Natuurmonumenten is watercrassula aangetroffen. Dit van oorsprong Australische plantje groeit zo snel dat het andere water- en oeverplanten kan verstikken. De watercrassula vormt een grote bedreiging voor inheemse, zeldzame planten zoals moeraskartelblad en zonnedauw. Daarom bestrijdt Natuurmonumenten deze extreem woekerende watercrassula.

Watercrassula gesignaleerd op Laegieskamp

Ernstige bedreiging

Natuurmonumenten verwijdert alle watercrassula want zelfs het kleinste stukje kan uitgroeien tot een nieuwe plant. De bedreiging zit er in dat het plantje zich razend snel vermenigvuldigt en daardoor letterlijk alle andere planten verstikt. Als de watercrassula de ruimte krijgt houd je geen enkele andere plantensoort meer over en zullen de oevers van het ven bedekt worden met een grote deken van watercrassula. De afgelopen dagen zijn vrijwilligers en ecoloog van Natuurmonumenten Luc Hoogenstein druk bezig geweest om alle watercrassula te verwijderen. Een pittige klus: ‘Met een schep hebben we alle watercrassula met wortels en al uit de grond geschept. Je moet goed opletten, want het plantje is zo klein dat je er gemakkelijk over heen kijkt. De komende tijd lopen we elke week een rondje om de vennen om ervoor te zorgen dat we echt alle watercrassula verwijderen. Als we dat niet doen is de kans enorm groot dat we de prachtige en zeldzame natuur in het Laegieskamp kwijt raken,’ aldus een bezorgde Hoogenstein.

Verspreiding voorkomen

Om verspreiding van watercrassula te voorkomen roepen de boswachters van Natuurmonumenten u op om uit de buurt van de vennen op het Laegieskamp te blijven. Door middel van schoeisel of schepnetten is de kans van verspreiding erg groot. Ook dieren kunnen het plantje eenvoudig verspreiden. Houd daarom u hond aan de lijn en ook uit de buurt van de vennen. Op deze manier kan de natuur van het Laegieskamp hopelijk behouden blijven.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts