Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aziatische duizendknoop aan de Doldersummerweg Diever

17 mei 2023 | Sanne van Gemerden

‘Elke keer zoeken we naar de beste manier om de Aziatische Duizendknoop klein krijgen.’ Projectleider Jan Reinders is aan het woord. Deze maand gaat hij aan de slag voor Natuurmonumenten op twee locaties aan de Doldersummerweg in Diever. Daar groeit de sterk woekerende uitheemse duizendknoop en dit moet stoppen omdat het inheemse planten bedreigt.

Aziatische duizendknoop

Samenwerking

Doordat de duizendknoop zich zo enorm makkelijk verspreid heeft Reinders vaak te maken met diverse eigenaren. Aan de Doldersummerweg begon het waarschijnlijk als tuinafval, in een hoekje van de gemeentelijke berm, groeide de heg van de buren in en daarna in de akker van Natuurmonumenten. Alle partijen hebben toestemming gegeven voor de aanpak.

Afgraven en bedekken

Reinders past een combinatie van Roots reset methode en elektrocutie toe. ‘Eerst graven we de plant uit en brengen we schone grond aan om de berm en de slootkanten direct te herstellen. De grond met plantmateriaal brengen we naar een depot waar bacteriën de wortels zo veranderen dat ze geen kiemkracht meer hebben.’ Tijdens dat proces worden de plantresten en de besmette grond afgedekt om het geheel zuurstof arm te houden. ‘Het zal eruit zien zoals een bult van kuilvoer’ legt Jan uit. Het depot komt te liggen op een akker van Natuurmonumenten tegenover camping en park Midzomer. Gedurende een aantal jaar wordt gecontroleerd of de planten echt niet meer gaan groeien en daarna is de grond schoon. 

Aziatische duizendknoop Doldersummerweg

Hier is duidelijk te zien dat de Aziatische duizendknoop steeds verder de akker in loopt.

Nog steeds niet veilig

Op de locaties aan de Doldersummerweg bij de Landweg en tegenover park Midzomer kan niet alle grond worden afgegraven. De duizendknoop zit daar tussen wortels van bomen en struiken in het bos. Natuurmonumenten kan en wil dit niet allemaal verwijderen. Reinders: ‘Daarom worden de achterblijvende duizendknopen maandelijks met een elektrocutie apparaat aangestipt. Dit zorgt voor een verzwakking van de plant, maar je hebt een lange adem nodig om hem echt weg te krijgen. Waarschijnlijk duurt het nog een paar seizoenen voordat we er écht vanaf zijn in dit stuk!’

Sterke familie

De Duizendknoop is een plant die zeer groeikrachtig is. Uit elk afgebroken stukje stengel kan weer een nieuwe plant groeien. De Aziatische variant, waaronder de Japanse Duizendknoop, kan door stenige ondergronden breken. Het wortelgestel zit diep, blijft heel lang opnieuw uitlopen en is oersterk. Dit tot wanhoop van menig huizenbezitter en tuinier, die het gevecht met de steeds terugkomende plant vaak na jaren van graven en herbicide opgeven. Natuurmonumenten onderneemt actie tegen deze soort met steun van het ministerie van LNV in het kader van het landelijk project Versneld Natuurherstel.

Aziatische duizendknoop

Nieuwe loten blijven jaren terugkomen uit de wortels, als die in grond blijven.

Pas op met verspreiden

Helaas komt de plant ook steeds vaker voor in de natuurgebieden. Soms doordat bewoners hun tuinafval in het bos dumpen, soms ontsnapt de plant uit aangrenzende tuinen. Slecht maaibeheer kan ook de reden zijn, want als de plant in de berm staat en wordt afgemaaid, kunnen er stukjes aan de maaibalk meeliften naar de volgende berm en daar weer wortelen. Een ander groot gevaar is als de plant in de slootkant staat en daar wordt gemaaid. Drijvend op het water worden zo soms alle slootkanten geïnfecteerd. Hetzelfde geldt voor beekvalleien en rivieren. ‘Heb je Aziatische duizendknoop in je tuin en wil je er vanaf, zoek dan goed advies en ga verstandig te werk. Gooi hem in ieder geval niet bij het groenafval maar doe bij het restafval in de grijze bak!’ adviseert Jan Reinders.

Aziatische duizendknoop Doldersummerweg

Jan schept zelf ook een duizendknoop uit de berm om hem te bekijken

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)